Kennisdossier

Kerncentrales

In Nederland volgen we Borssele op de voet, zeker nu er plannen zijn om hier twee nieuwe kerncentrales te bouwen.  Ook internationaal houden we ons bezig met levensduurverlenging van oude kerncentrales.

Artikel

Dodewaard

6 minuten

Artikel

Factsheets kernenergie

1 minuut

Artikel

Borssele

8 minuten

Artikel

Tihange, kerncentrale in Belgie

7 minuten

Artikel

Doel, kerncentrale in Belgie

7 minuten


Rapport

Kernafval

Over

Een van de grootste nadelen van kernenergie is het afval dat vrijkomt. De komende jaren worden er veel belangrijke besluiten genomen over de toekomst van het kernafval. WISE wil zich daar intensief tegenaan bemoeien. Hierbij worden wij ondersteund door diverse experts.

Herman Damveld is zelfstandig onderzoeker, energiedeskundige en publicist te Groningen. Hij houdt de ontwikkelingen rondom kernafval nauwlettend in de gaten. Hieronder een aantal van zijn publicaties. 

 

 

22 april 2020

Rapport

Borssele  

Over

Het organiseren van acties tegen de geplande levensduurverlenging van Borssele is een belangrijk onderdeel van het campagnewerk van WISE. Daar hoort onder andere bij dat we rapporten (laten) maken en informatie verspreiden. De volgende rapporten hebben betrekking op de kerncentrale Borssele. 

 

1 april 2020

Rapport

Kernenergie

Over

WISE voert campagne tegen kernenergie en vóór schone energie, voor nu en later, voor iedereen. Daar hoort onder andere bij dat we rapporten (laten) maken en informatie verspreiden. De volgende rapporten hebben betrekking op kernenergie. 

22 april 2019

Rapport

Het klimaat rond kernenergie

Over

Hebben we kernenergie nodig om klimaatverandering tegen te gaan? Publicatie ter ere van het 40-jarige bestaan van WISE, oktober 2018. Wat zijn de CO2-emissies van kernenergie? Hoe ziet een duurzame energie toekomst eruit zonder kernenergie? Wat zijn de kosten van kernenergie? In het dossier gaan ook uitgebreid in op de veelbesproken thoriumcentrales. Is het een veelbelovende technologie of een wassen neus? 

 

10 november 2018

Rapport

Doel en Tihange

Over

Al sinds de ontdekking van talloze scheurtjes in de reactorvaten van twee Belgische kernreactoren (Doel3 en Tihange2in 2012 , volgt WISE de ontwikkelingen op de voet. Samen met Belgische groepen vragen wij aandacht voor de situatie om de centrales zo snel mogelijk gesloten te krijgen. Een deel van het werk bestaat uit het geven en verspreiden van informatie. Daar horen de volgende rapporten bij. 

10 juni 2017

Rapport

Nucleaire veiligheid

Over

Het rapport (2005) beschrijft de gevaren van het mogelijke gebruik van nucleaire explosieven door terroristen, mogelijke aanvallen op nucleaire installaties met conventionele wapens en grootschalige nucleaire ongelukken.

22 april 2014