In Nederland volgen we Borssele op de voet, zeker nu er plannen zijn om hier twee nieuwe kerncentrales te bouwen. Ook internationaal houden we ons bezig met levensduurverlenging van oude kerncentrales.
Financing of new nuclear, Governments paying the price?
Over
In dit rapport van Profundo, dat in opdracht van WISE is geschreven, worden de resultaten beschreven van een onderzoek naar de gerealiseerde kosten, budgetoverschrijdingen en doorlooptijdsverhogingen van zes recente bouwprojecten voor kerncentrales. De onderzochtte kerncentrales zijn Olkiluoto – 3, Shin Hanul 1-2, Brakah 1-4, Vogtle 3-4, Flamanville 3 en Hinkly Point C 1-2. Deze centrales zijn gebouwd door Westinghouse, EDF en KHNP, de drie mogelijke bouwers voor kerncentrales in Nederland.
Uit de cijfers van het onderzoek zijn conclusies te trekken over wat dit kan betekenen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Nederland.
Een van de grootste nadelen van kernenergie is het afval dat vrijkomt. De komende jaren worden er veel belangrijke besluiten genomen over de toekomst van het kernafval. WISE wil zich daar intensief tegenaan bemoeien. Hierbij worden wij ondersteund door diverse experts.
Herman Damveld is zelfstandig onderzoeker, energiedeskundige en publicist te Groningen. Hij houdt de ontwikkelingen rondom kernafval nauwlettend in de gaten. Hieronder een aantal van zijn publicaties.
Het organiseren van acties tegen de geplande levensduurverlenging van Borssele is een belangrijk onderdeel van het campagnewerk van WISE. Daar hoort onder andere bij dat we rapporten (laten) maken en informatie verspreiden. De volgende rapporten hebben betrekking op de kerncentrale Borssele.
WISE voert campagne tegen kernenergie en vóór schone energie, voor nu en later, voor iedereen. Daar hoort onder andere bij dat we rapporten (laten) maken en informatie verspreiden. De volgende rapporten hebben betrekking op kernenergie.
Hebben we kernenergie nodig om klimaatverandering tegen te gaan? Publicatie ter ere van het 40-jarige bestaan van WISE, oktober 2018.Wat zijn de CO2-emissies van kernenergie? Hoe ziet een duurzame energie toekomst eruit zonder kernenergie? Wat zijn de kosten van kernenergie? In het dossier gaan ook uitgebreid in op de veelbesproken thoriumcentrales. Is het een veelbelovende technologie of een wassen neus?
Al sinds de ontdekking van talloze scheurtjes in de reactorvaten van twee Belgische kernreactoren (Doel3 en Tihange2) in 2012, volgt WISE de ontwikkelingen op de voet. Samen met Belgische groepen vragen wij aandacht voor de situatie om de centrales zo snel mogelijk gesloten te krijgen. Een deel van het werk bestaat uit het geven en verspreiden van informatie. Daar horen de volgende rapporten bij.
Het rapport (2005) beschrijft de gevaren van het mogelijke gebruik van nucleaire explosieven door terroristen, mogelijke aanvallen op nucleaire installaties met conventionele wapens en grootschalige nucleaire ongelukken.