10 november 2021

Is het verstandig over te stappen naar een duurzame leverancier nu de gasprijzen zo stijgen?

Het korte antwoord is: ja. Door de stijgende gasprijzen worden alle energieprijzen hoger, ook die van groene stroom. Dit komt omdat de prijzen van verschillende vormen van elektriciteit toch allemaal afhankelijk zijn van de dagelijkse beursprijzen. Maar door een grotere vraag naar duurzame stroom, wordt ook het aanbod vergroot en zijn we op den duur minder afhankelijk van gas en de grillige prijsstijgingen. Ook voor het milieu is het natuurlijk beter om over te stappen. 

Waarom stijgen ook de prijzen voor wind- en zonenergie? 

Leveranciers die hoog scoren op onze duurzaamheidsranking kopen hun stroom (voornamelijk) in bij zon- en windproducenten. Dit doen ze via Power Purchase Agreements (PPA’s). Hierin maken ze onder andere afspraken over de prijs van de elektriciteit. De prijs is voor een deel een vast bedrag per kWh, maar voor het grootste gedeelte is dit gekoppeld aan de beursprijzen. Een windmolenproducent heeft dus een hogere opbrengt bij een hogere gasprijs. De leverancier die de stroom afneemt betaald meer voor de groene stroom en zal dit ook moeten doorberekenen aan klanten. 

Daarnaast leveren leveranciers vaak niet alleen stroom, maar ook gas voor warmte. Als die prijs ineens erg stijgt kunnen leveranciers ervoor kiezen om de stroom wat duurder te maken om de gasprijsstijging te beperken. 

Kunnen de duurzame leveranciers nu wel nieuwe klanten aan? 

Bij een koude winter, of opeens veel meer klanten, zijn leveranciers op een gegevens moment door hun buffers heen en moeten zij voor nieuwe klanten duurder gas gaan inkopen. Hier kleeft meer risico aan voor kleinere duurzame leveranciers. Ze berekenen de duurdere prijzen door aan nieuwe klanten maar zijn wel nog afhankelijker dat er niet ineens veel klanten weggaan. De leverancier heeft dan te veel aardgas ingekocht tegen een te hoge prijs. 

De echte duurzame leveranciers zijn vaak de kleinere bedrijven. Grote multinationals hebben meer ruimte om tijdelijk wat verlies te lijden door nu veel klanten binnen te halen. Sowieso hebben grote leveranciers met meer klanten überhaupt vaak wat meer gasreserves ingekocht om risico’s af te dekken. Het is daarom des te belangrijker dat de kleinere duurzame leveranciers genoeg klanten houden en krijgen. Ondersteun de echte duurzame voorlopers en stap nu over!