9 maart 2019

Doel & Tihange

Tussen 2017 en 2020 voerde WISE, samen met tal van Belgische en zuid-Nederlandse groepen actie tegen de verouderde Belgische kernreactoren in Doel en Tihange.

In het najaar van 2012 maakte de Belgische regering bekend dat er in twee reactoren van Tihange en Doel duizenden scheurtjes waren ontdekt in het metaal van de reactorvaten. Hierop werden de reactoren onmiddellijk stilgelegd. Als de reactorvaten zouden scheuren, zou het enorme gevolgen kunnen hebben voor de directe omgeving, waaronder bijvoorbeeld steden als Antwerpen, Bergen op Zoom en Luik. Maar ook de wijdere omgeving, met onder andere Maastricht, zou door het verspreiden van radioactief materiaal grote gevolgen merken. 

 Nadat de Belgische toezichthouder, het FANC, haar toestemming had gegeven zijn de reactoren weer opgestart. Het FANC zegt dat de scheuren, zogenaamde waterstofvlokken, zijn ontstaan bij het lassen van het reactorvat en er dus vanaf begin af aan al in zaten. Ze zouden niet groter zijn geworden in de afgelopen decennia. Het Nederlandse RDM, die de reactorvaten destijds gemaakt heeft zegt dat het onmogelijk is dat ze reactorvaten met waterstofvlokken hebben geleverd. De controverse en onduidelijkheid hierover duurt tot op de dag van vandaag en vele vragen zijn niet beantwoord. Bovendien zijn alle kerncentrales in België oud. En ouderdom komt met gebreken. Combineer deze gebreken met reactoren, waarvan meerdere experts betwijfelen of ze veilig zijn en je zult het niet gek vinden dat in 2017 meer dan 50.000 mensen de straat op gingen om de onmiddellijke sluiting van Doel 3 en Tihange 2 te eisen. We hopen met resultaat. Volgens de Belgische wet moeten de twee scheurtjescentrales (Doel3 en Tihange2) al over enkele jaren dicht. In 2025 zouden dan alle Belgische kerncentrales sluiten. 

Meer lezen over Tihange en Doel:

Gerelateerde artikelen


Artikel

Doel, kerncentrale in Belgie

7 minuten

Artikel

Tihange, kerncentrale in Belgie

6 minuten