9 maart 2019

Doel & Tihange

Tussen 2012 en 2020 voerde WISE, samen met tal van Belgische en zuid-Nederlandse groepen actie tegen de verouderde Belgische kernreactoren in Doel en Tihange.

In het najaar van 2012 maakte de Belgische regering bekend dat er in twee reactoren van Tihange en Doel duizenden scheurtjes waren ontdekt in het metaal van de reactorvaten. Hierop werden de reactoren onmiddellijk stilgelegd. Als de reactorvaten zouden scheuren, zou het enorme gevolgen kunnen hebben voor de directe omgeving, waaronder bijvoorbeeld steden als Antwerpen, Bergen op Zoom en Luik. Maar ook de wijdere omgeving, met onder andere Maastricht, zou door het verspreiden van radioactief materiaal grote gevolgen merken. 

 Nadat de Belgische toezichthouder, het FANC, haar toestemming had gegeven zijn de reactoren weer opgestart. Het FANC zegt dat de scheuren, zogenaamde waterstofvlokken, zijn ontstaan bij het lassen van het reactorvat en er dus vanaf begin af aan al in zaten. Ze zouden niet groter zijn geworden in de afgelopen decennia. Het Nederlandse RDM, die de reactorvaten destijds gemaakt heeft zegt dat het onmogelijk is dat ze reactorvaten met waterstofvlokken hebben geleverd. De controverse en onduidelijkheid hierover duurt tot op de dag van vandaag en vele vragen zijn niet beantwoord. Bovendien zijn alle kerncentrales in België oud. En ouderdom komt met gebreken. Combineer deze gebreken met reactoren, waarvan meerdere experts betwijfelen of ze veilig zijn en je zult het niet gek vinden dat in 2017 meer dan 50.000 mensen de straat op gingen om de onmiddellijke sluiting van Doel 3 en Tihange 2 te eisen. We hopen met resultaat. Volgens de Belgische wet moeten de twee scheurtjescentrales (Doel3 en Tihange2) al over enkele jaren dicht. In 2025 zouden dan alle Belgische kerncentrales sluiten. 

Een overzicht van de campagne tegen de scheurtjescentrales

  • Op 25 juni 2017 kwamen meer dan 50.000 mensen bijeen om te protesteren voor de sluiting van de scheurtjescentrales.
  • Richting de mensenketting-actie wordt, naast het oprichten van vele burgercomité’s ook een reclamefilmpje gemaakt
  • In 2017 wordt besloten op te roepen tot een mensenketting tussen Doel en Tihange. Er moeten mensen gemobiliseerd worden om 90 kilometer op te vullen!
  • Op 19 januari 2016 organiseert WISE samen met anderen een informatiebijeenkomst in Bergen op Zoom
  • In 2015 roept WISE op om mee te praten over de beslissing van de Belgische regering om de kerncentrales langer open te houden
  • In mei 2015 organiseert Burgemeester Onno Hoes een avond met de veiligheidsregio’s en het FANC
  • In 2013 publiceert de Groene fractie in het Europese parlement een rapport waaruit blijkt dat de scheurtjes gevaarlijker zijn dan gedacht
  • In januari 2013 demonstreren 1500 mensen in Maastricht. Daarnaast bieden zij een petitie aan met meer dan 10.000 handtekeningen waarin ze de sluiting van Tihange eisen.

Meer lezen over Tihange en Doel:

Gerelateerde artikelen


Artikel

Doel, kerncentrale in Belgie

7 minuten

Artikel

Tihange, kerncentrale in Belgie

7 minuten