19 april 2020

Mensenketting 

Op 25 juni 2017 kwamen meer dan 50.000 mensen bijeen om te protesteren tegen de scheurtjescentrales. Tussen Tihange en Aachen werd een menselijke protestketting gevormd. WISE was verantwoordelijk voor de mobilisatie van de Nederlanders en organiseerde bussen vanuit het hele land. Maar veruit de meeste demonstranten kwamen natuurlijk uit Zuid-Limburg. De mensen maken zich daar zorgen: Wat als het toch een keer misgaat in de stokoude centrale van Tihange 

Het was een van de hoogtepunten uit jarenlang verzet. Dat begon in 2012 met de ontdekking van tal van scheurtjes in de reactorvaten van een van de Tihange-reactoren. Scheurtjes die er absoluut niet in mochten zitten. De Nederlandse bouwer RDM verklaarde dat er bij de oplevering van de reactorvaten niets mis was. De scheurtjes moeten dus ontstaan zijn tijdens het kernspijtingsproces. Levensgevaarlijk, want je moet er niet aan denken wat er gebeurt als een reactorvat gaat lekken. 

Voor veel mensen uit de omgeving was dit het signaal om in actie te komen. In België werd geprotesteerd, maar ook in de Duitse en Nederlandse grensstreek maakten veel mensen zich grote zorgen om hun veiligheid. Er werden tal van protesten georganiseerd. We hopen met resultaat. Volgens de Belgische wet moeten de twee scheurtjescentrales (Doel3 en Tihange2) al over enkele jaren dicht. In 2025 zouden dan alle Belgische kerncentrales sluiten.