Kennisdossier Kerncentrales
2 minuten

Nucleaire bouwer EDF: Électricite de France

EDF is het Franse staats-elektriciteitsbedrijf en beheert alle kerncentrales in dat land. Internationaal probeert het bedrijf aan de weg te timmeren door een nieuw groot type kerncentrale te bouwen, de EPR. Dit is een reactor met een capaciteit van 1.650 MW.  

EDF is één van de drie mogelijke bouwers van kerncentrales in Nederland. Hoewel we helemaal geen nieuwe kerncentrales nodig hebben, moeten we zeker níet in zee gaan met EDF, om de volgende redenen: 

  1. EDF’s kerncentrales zijn gigantisch duur, mede door forse bouwvertragingen. Hinkley Point C is zo’n voorbeeld. Dit project liep miljardenover budget en is jaren te laat. De kosten van de twee reactoren stegen van £18 miljard naar meer dan £46 miljard, en de verwachte opleveringsdatum is meerdere keren uitgesteld.
  2. EDF worstelt met enorme schulden en financiële problemen. De kosten van de nieuwe bouwprojecten en het beheer van de verlieslijdende Franse kerncentrales zorgden voor een gigantische schuldenlast. In 2023 stond EDF €54 miljard in de rode cijfers. Uiteindelijk zullen de Franse belastingbetalers voor dit tekort moeten opdraaien, omdat EDF een staatsbedrijf is.
  3. EDF’s betrokkenheid bij het Olkiluoto 3 project in Finland is een perfect voorbeeld van hun onvermogen om projecten op tijd en binnen budget af te ronden. Wat oorspronkelijk een vijfjarig project moest zijn, duurde uiteindelijk meer dan 17 jaar. De kosten verdrievoudigden van €3 miljard naar circa €11 miljard. Deze extreme vertragingen en kostenoverschrijdingen tonen aan dat EDF structurele problemen heeft met projectbeheer.

We kunnen het ons niet veroorloven om onze toekomst in de handen van dit falende bedrijf te leggen, dat klungelt met projectmanagement en geld verspilt. We willen geen kerncentrales, en zéker niet van EDF! 

Laat EDF weten dat ze niet welkom zijn in Nederland:

Meer over Kerncentrales


Artikel

Nucleaire bouwer KHNP: Korean Hydro & Nuclear Power

2 minuten

Artikel

Nucleaire bouwer Westinghouse uit de VS

2 minuten