24 januari 2024

Britse kerncentrale 33% duurder dan voorzien 

Opnieuw heeft de Britse kerncentrale in aanbouw Hinkley Point C vertraging. De geschatte kosten voor de kerncentrale zijn nu £46 miljard (€54 miljard), ruim een derde hoger dan voorzien. De centrale levert mogelijk pas stroom in 2031, terwijl dit in 2025 had moeten zijn. ‘Weer blijkt dat kerncentrales veel duurder en trager zijn dan gehoopt,’ reageert Lisa Busink, campagnemedewerker van WISE, ‘en Nederland trapt in dezelfde val.’ 

Al sinds 2007 lopen de plannen voor de kerncentrale. Aan de oorspronkelijke belofte dat Hinkley Point C stroom zou leveren om de kerstkalkoen van 2017 te braden [1], is niet voldaan. De bouw van de kerncentrale werd pas in 2017 gestart en moest in 2025 klaar zijn, maar nu is de bouw net over de helft. ‘De Britten hadden nooit gekozen voor extra kerncentrales als hen realistische plannen waren voorgeschoteld,’ concludeert Lisa Busink.  

Deze vertraging heeft ook gevolgen voor Nederland. De regering wil twee kerncentrales van hetzelfde type bouwen als Hinkley Point C. Het Franse bedrijf EDF, de bouwer van Hinkley Point C, is één van de drie potentiële bouwers voor de Nederlandse centrales. ‘Ook dit type kerncentrale heeft keer op keer gigantische vertraging en immense kostenoverschrijdingen’ vertelt Lisa Busink, ‘Het is ontzettend dwaas om kerncentrales te plannen midden in een klimaatcrisis.’ Daarmee verwijst Busink naar het rapport ‘Witte Zwanen, Zwarte Zwanen’ [1] dat liet zien dat geld voor nucleaire subsidies veel effectiever ingezet kan worden in isolatie en energieopslag: dat resulteert in snellere CO2-reductie. 

 

[1] https://www.constructionnews.co.uk/peoplemoves/edf-energy-chief-executive-to-leave-this-year-14-06-2017/  

[2]  https://wisenederland.nl/wp-content/uploads/2022/10/Witte-zwanen-zwarte-zwanen-def-10okt22.pdf