8 juli 2021

WISE start fietsprotest tegen nieuwe kerncentrales

Laten zien dat er verzet is tegen de bouw van nieuwe kerncentrales. Met dat doel organiseert milieuorganisatie WISE van 24 tot en met 26 september een fietsprotest in Zeeland en Noord-Brabant. De organisatie wil de komende periode alles op alles zetten om de energietransitie in een duurzame richting te bewegen. Kernenergie is duur, traag en vervuilend en past daar niet in, aldus WISE.

De driedaagse fietstocht begint met een manifestatie in Middelburg en zal zich langs de kerncentrale van Borssele, richting Moerdijk verplaatsen, een potentiële locatie voor een nieuwe centrale. De fietsgroep zal uiteindelijk aankomen in Den Bosch. Langs de route zullen verschillende manifestaties gehouden worden.  

Marktconsultatie KPMG  

Aanleiding is het rapport van consultancybureau KPMG, opgesteld in opdracht van de Tweede Kamer. Dat concludeert dat de provincies Zeeland en Noord-Brabant onder voorwaarden positief staan tegenover de bouw van een nieuwe kerncentrale op hun grondgebied. WISE vindt dat er te gemakkelijk vanuit wordt gegaan dat er in die regio’s steun zou zijn voor een nieuwe kerncentrale.   

Gerard Brinkman, campaigner WISE: “Een overgrote, stille groep Nederlanders wil helemaal geen kerncentrale in de achtertuin. Wij zullen de komende periode, in samenwerking met lokale groepen, zoveel mogelijk mensen mobiliseren om te laten zien dat het verzet tegen kernenergie springlevend is. Niet alleen in deze regio’s, maar ook in de rest van Nederland.”  

Financiële molensteen  

Uit de consultatie blijkt dat marktpartijen, zoals aannemers, financiers of leverancier van kerntechnologie, enkel onder zeer gunstige voorwaarden bereid zijn te investeren in een kerncentrale. De Nederlandse overheid zal in alle fasen (van de bouw tot ontmanteling) de risico’s moeten dragen. De bouw duurt meer dan 10 jaar, met substantiële vertragingsrisico’s.  

Kirsten Sleven, directeur WISE: “De uitkomst van het rapport is illustratief voor de noodlijdende nucleaire sector. Kernenergie is een bodemloze put. In plaats van een uitstervende industrie essentiële groene financiering te laten opslokken, moet de Nederlandse overheid echte klimaatactie steunen en niet opnieuw in de nucleaire valkuil trappen.”  

WISE trekt de conclusie dat er voor de ontwikkeling van nieuwe kerncentrales vooral heel veel geld nodig is. Ondanks 60 jaar ervaring en forse overheidssteun, is kernenergie wereldwijd de enige energievorm die steeds duurder wordt. Kernenergie heeft ruim de tijd gehad zichzelf te bewijzen, maar kampt nog steeds met onoplosbare problemen, zoals het zwaar giftige radioactieve afval.  

50.000 mensen op de been

WISE voert al sinds 1978 met succes actie tegen kernenergie. In 2017 bracht WISE samen met lokale groepen 50.000 mensen op de been om te protesteren de Belgische scheurtjescentrales Doel3 en Tihange2. Dit was de grootste anti-kernenergie demonstratie op Nederlandse bodem sinds de jaren ’80.   

Meedoen?

WISE heeft een actiepagina aangemaakt! Hier kun je je opgeven voor de fietstocht, of de deelnemers steunen met een sponsorbijdrage. Ga naar: https://wise.kentaa.nl/