25 januari 2021

Presentatie onderzoek Gemeentes op Groen

In het onderzoek Gemeentes op Groen onderzoekt WISE de valkuilen en kansen voor gemeentes om duurzaam stroom aan te besteden. Op 18 februari organiseren wij een online presentatie om dit onderzoek toe te lichten. Tijdens deze bijeenkomst worden voorbeelden besproken van gemeentes die hun aanbesteding duurzaam hebben georganiseerd. Ook zullen sprekers uit het veld zullen hun ervaringen en kennis delen. 

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat Nederland het Klimaatakkoord van Parijs ondertekende en dertien jaar sinds alle Nederlandse gemeentes samen met het Rijk een intentieverklaring over hun klimaatplannen deelden. De overheid en gemeentes hebben gesteld dat zij een voorbeeldfunctie dienen te vervullen door te investeren in duurzaamheid. Ondanks alle duurzaamheidsambities die gemeentes hebben, koopt nog steeds slechts een klein deel van de gemeentes duurzame lokale stroom in. Dat ligt niet altijd aan de intenties van een individuele gemeente. Het proces van stroom aanbesteden is niet gemakkelijk.

Onderzoek Gemeentes op Groen

Uit een inventarisatie van WISE over stroomcontracten van Nederlandse gemeentes is gebleken dat ambtenaren in het proces van stroom aanbesteden tegen verschillende problemen aanlopen. Dat kan gaan over Europese aanbestedingsregels, gebrek aan kennis over duurzame stroom, of tal van andere kleine dingen die in een complex proces zoals een stroomaanbesteding kunnen voorkomen. Met dit onderzoek en de online presentatie hopen we gemeentes te kunnen helpen om hun volgende aanbesteding zo duurzaam mogelijk te organiseren.

Online presentatie

Ben je erbij op donderdag 18 februari van 16:00 tot 17:30? Meld je dan aan via onderstaand formulier.