6 januari 2023

Is het kernafval probleem opgelost?

Nee.

Waar weinig aandacht voor is bij de debatten, is kernafval, terwijl daar nog steeds geen oplossing voor is. Kernenergie wordt gemaakt met uranium. Na gebruik, blijft het nog heel lang radioactief: t zo’n 240.000 jaar. Dat moet veilig beheerd worden, zodat het niet in aanraking komt met bijvoorbeeld ons drinkwater.  

Sinds de ontdekking van kernenergie (1950), is dit probleem bekend en er is nog steeds geen definitieve opslagplek voor ons kernafval. Er zijn nu alleen nog maar tijdelijke opslagplekken, zoals de COVRA in Nederland.  

In Finland gaat er in 2025 een eindberging open: ’s werelds eerste eindberging voor kernafval. Het is nog onduidelijk of deze opslag plek voldoet aan de verwachtingen. Ook is nog onduidelijk of er in Nederland zo’n zelfde eindberging mogelijk is.  

Nederland hoort bij de minst ambitieuze landen van de EU qua kernafvalbeleid. Want ondanks dat Nederland nieuwe kerncentrales wil bouwen, beslissen we pas in 2100 hoe we ons kernafval definitief willen opbergen, en dat gaat pas gebeuren in 2130. Door zo laat een beslissing te maken, niet Nederland geen noodzaak om nu na te denken over ons kernafval. Daardoor is er nu ook weinig aandacht voor kernafval bij verkiezingsdebatten. 

Wij vinden dat er eerst een goede, veilige oplossing moet zijn voor ons kernafval, voordat je nieuwe kerncentrales bouwt.  

Deel je deze afbeelding op social media?