Koolstofdioxide, of CO2, is een gas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is. Maar als gevolg van menselijke activiteiten is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer in de laatste 150 jaar extreem sterk toegenomen.
Dit komt vooral door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas. CO2 is een broeikasgas, sterker nog: het is het voornaamste broeikasgas. Doordat de hoeveelheid broeikasgassen zo hard toegenomen is, verandert het klimaat van de aarde. Reden genoeg dus om onze CO2 uitstoot snel flink omlaag te brengen.
1 ton CO2 uitstoten doe je wanneer je…
- 319 liter diesel verbrandt
- 7x naar Parijs vliegt
- 300 kilo standaard kantoorpapier verbruikt
- 16.000 km met de trein reist
- 500 dagen ademhaalt
1 ton CO2 ziet eruit als…
- 500 CO2 brandblussers
- een luchtballon van 200 m3
- 125 m3 cola
Waarom is te veel C02 een probleem?
Co2 is een broeikasgas, het absorbeert warmte. Samen met andere broeikasgassen, zoals methaangas en lachgas, vormen ze een isolerende deken rondom de aarde. Dit zorgt ervoor dat het leefbaar is op aarde en dat de temperaturen redelijk stabiel zijn. Maar te veel CO2 is een probleem omdat het daardoor té warm wordt, en ook steeds warmer. De opwarming van de aarde zorgt er namelijk ook voor dat er nog meer CO2 in de lucht komt.
1,5 graad opwarming
Sinds de industriële revolutie waarbij we op veel grotere schaal zijn gaan uitstoten is de aarde al meer dan een graad opgewarmd. Door de verbranding van fossiele brandstoffen wordt er wereldwijd zo’n 41 miljard ton CO2 de atmosfeer in gepompt. Dit moet snel en drastisch verminderen willen we onder de 1,5 graad opwarming blijven, de grens waar we volgens het IPCC onder moeten blijven. “Beperking tot 1,5°C opwarming is hard nodig om de ergste effecten van de klimaatverandering te voorkomen”, zegt Greenpeace Nederland directeur Joris Thijssen.” Zelfs 1,5 graad opwarming heeft al onomkeerbare gevolgen, koraalrif zal bijvoorbeeld waarschijnlijk geheel verdwijnen. Lees hier meer over de gevolgen van opwarming.
Wat moet er gebeuren?
De wereldwijde uitstoot moet in 2030 zijn gehalveerd, en in 2050 teruggebracht zijn tot 0. Hiervoor moeten de kolencentrales zo snel mogelijk dicht. Ook moeten we langzaamaan van het gas af. Om 100% duurzame energie op te wekken moeten we inzetten op windmolenparken (vooral op zee) en zonnepanelen. WISE is geen voorstander van kernenergie, omdat het veel duurder en onveiliger is dan hernieuwbare energie. Daarnaast zorgt het voor radioactief afval en duurt het te lang om nu nog centrales te bouwen die kunnen bijdragen aan de energietransitie op de korte termijn.
Wat kun jij doen?
- Stap over op groene stroom.
Via onze energievergelijker kun je snel en gemakkelijk overstappen op een duurzame energieleverancier. - Carbonkiller.org
WISE heeft in 2018 carbonkiller.org opgezet, een initiatief dat het voor iedereen mogelijk maakt om CO2-rechten uit het Europese emissiehandelssysteem te kopen. Deze worden bij aankoop door Carbonkiller vernietigd. Die CO2 kan dan niet meer door de industrie worden uitgestoten. Hoe meer mensen, bedrijven en organisaties CO2-rechten opkopen, hoe moeilijker het wordt voor de mega-vervuilers om nog CO2 uit te stoten. Doe mee – buy out the bubble!