You are here

Budget Energie

Rapportcijfers

Budget Energie werd in november 2018 op duurzaamheid beoordeeld met een 3,8. Dit zijn de duurzaamheidscores van de afgelopen jaren gebaseerd op het Onderzoek Duurzaamheid Nederlandse Stroomleveranciers:

2013 2014 2015 2016 2017 2018
4,6 4,7 5,2 5,9 5,7 3,8

Uit het rapport 2018

De score van dit bedrijf ontstaat door de combinatie van de volgende deelcijfers:

  • Het cijfer voor het bedrijfsonderdeel ‘inkoop’ is 2,7. Dit cijfer is voor 75% bepalend voor de eindscore.
  • Het cijfer voor het onderdeel ‘levering’ is 7,1. Dit cijfer is voor 25% bepalend voor de eindscore.

De score in het bedrijfsonderdeel inkoop zakt flink omdat de handelsmix - waar dit bedrijf sterk op leunt - slecht wordt gewaardeerd. De deelscore levering zakt omdat er 18% biomassa werd geleverd en omdat het grootste deel van de levering (77,9% ) onderbouwt is met GvO’s uit het buitenland. Buitenlandse GvO’s worden slechter
beoordeeld dan Nederlandse GvO’s.
Om beter te scoren in dit onderzoek zou het bedrijf vooral haar inkoopbeleid moeten veranderen: in plaats van handelsmix zou er duurzame elektriciteit direct bij de bron ingekocht moeten worden.

Meer info

Budget Energie B.V. valt onder de Nuts Groep B.V dat wederom (sinds maart 2017) voor 50% in eigendom van investeringsmaatschappij Waterland Private Equity is. Sjef Peeraer is de oprichter van Nuts Groep.

  • WISE raadt iedereen aan om snel over te stappen naar een écht groene stroomleverancier!

Stroometiket

Het bedrijf fungeert als handelshuis voor elektriciteit welke tot 2014 grotendeels werd vergroend met certificaten (GvO's) uit (Noorse) waterkracht. In 2015 treedt een opmerkelijke wijziging op: Budget Energie stapt compleet over op Italiaanse zon en Nederlandse wind en wil zich voortaan profileren als 'groene prijsvechter'. Wij denken dat deze wijziging alles te maken heeft met het feit dat vergroenen met 'waardeloze' waterkracht GvO's een slechte naam heeft gekregen. Zijn we als milieuorganisatie nu gelijk heel enthousiast over deze opmerkelijke stap van Budget Energie? Dat valt nog te bezien. De Italiaanse zon wordt natuurlijk ook gerealiseerd d.m.v. GvO's, en deze zijn vooralsnog ook zeer goedkoop te verkrijgen.

Let op: Voor de geleverde stroom (wat op het stroometiket te zien is) krijgt de leverancier een 7.1 als beoordeling. Dit cijfer is voor slechts 25% bepalend voor de eindscore. Het stroometiket kan dus een vertekend beeld geven van hoe duurzaam de leverancier daadwerkelijk is en hoe zij scoren op onze duurzaamheidsranking: een 3.8

Hieronder vind je het actuele stroometiket van dit bedrijf. Daarnaast is te zien hoe het stroometiket zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld.

Legenda