NU klimaatactie

Teken de petitie

Geen uitstel, geen valse oplossingen, geen kernenergie

Overal in Nederland wordt dag in dag uit hard gewerkt  aan een duurzame energievoorziening. Windparken op de Noordzee, zonnepanelen op schooldaken. Iedereen draagt op zijn of haar manier een steentje bij om klimaatverandering tegen te gaan met échte oplossingen. Kernenergie is geen duurzame oplossing. Een nieuwe kerncentrale past daarom niet bij de ambities die we in Nederland hebben. Kernenergie is vies, ontzettend duur en gaat veel te veel tijd kosten. We willen geen uitstel, maar NU klimaatactie voor een veilige, schone en duurzame toekomst.

 

Kernenergie is vies

Kernafval is hoogradioactief en voor 100.000en jaren gevaarlijk voor het leven op aarde. We hebben nog geen idee wat we er mee aanmoeten. Dat betekent dat we toekomstige generaties opzadelen met een enorm probleem. Ook zorgt het winnen van uranium voor grote milieuschade en gezondheidsproblemen voor de arbeiders in de mijnen.

Kernenergie is duur

De kans op een kernramp is misschien klein, maar de gevolgen zijn niet te overzien. In Japan zijn de kosten van de kernramp in Fukushima al meer dan 200 miljard euro en de teller loopt nog. Geen enkel verzekeringsbedrijf wil een kerncentrale verzekeren, dus draait de overheid voor de kosten op. Ook het bouwen van een kerncentrale en het afbreken achteraf zijn erg kostbaar en kan dus alleen met grote subsidies gebeuren.

Kernenergie is langzaam

Het duurt – als alles meezit voor de bouwers – zo’n 12 jaar om een kerncentrale te bouwen. De kerncentrales die nu worden gebouwd in Finland en Frankrijk zijn respectievelijk al 14 en 12 jaar in aanbouw en de definitieve openingsdatum is nog steeds niet vastgesteld. Die tijd hebben we niet. We moeten nu keihard aan de slag om het klimaat te redden.

Kernenergie is ouderwets

Er worden windparken op de Noordzee gebouwd. Overal worden zonnepanelen gelegd. We gaan aan de slag om onze huizen anders te verwarmen. Deze innovatie levert Nederland een bruisende economie en banen op. De bouw van een kerncentrale houdt innovatie in de energiesector juist tegen. Nederland werkt toe naar een flexibel, decentraal energie-systeem. Een nieuwe kerncentrale zou bij een heleboel duurzame klimaatplannen roet in het eten gooien. Dat maakt kernenergie ongeschikt voor Nederland.

Petitie

Geachte heer Wiebes,

Het is hoog tijd voor actie om de klimaatcrisis te stoppen. We hebben genoeg mooie woorden gehoord, nu moet u daadwerkelijk wat gaan doen. De urgentie is groot, klimaatverandering wacht niet. We moeten zo snel mogelijk toe naar een schone, veilige en eindeloze energievoorziening, voor nu en later. Daar past kernenergie niet in. Kernenergie is vies, duur en gevaarlijk en bovendien duurt het bouwen van een nieuwe kerncentrale veel te lang om zoden aan de dijk te zetten.

Ik wil dat het kabinet:

 

Laden…