15 september 2020

Zet je gemeente op ‘groen’

Voor de zomervakantie is WISE begonnen met de campagne Gemeentes op Groen, om gemeentes aan te sporen nu toch echt te gaan kiezen voor duurzame stroom voor hun eigen verbruik. Nog steeds zijn er gemeentes die grijze stroom inkopen, of genoegen nemen met groencertificaten uit het buitenland. WISE heeft alle gemeentes en wethouders gemaild om te checken hoe het er bij hen voor stond. Ook stuurden we hen onze toolkit met tips hoe zij de volgende aanbesteding zo duurzaam mogelijk kunnen opstellen.

Rode, oranje en groene gemeentes

We hebben overweldigend veel reacties ontvangen op ons opinieartikel in het AD, zowel van gemeentes als inwoners. Door burgers en raadsleden zijn er vragen gesteld over het beleid van hun gemeente, bijvoorbeeld in Zeist, Katwijk, en Deventer. Op dit moment hebben wij 28% van de gemeentes op groen gezet, zij gebruiken echt duurzame stroom, van Nederlandse bodem. Helaas doet 35% van de gemeentes echt nog te weinig. Sommige van deze gemeentes schreven ons dat ze wel duurzame stroom zouden hebben, zij kochten immers Europese windcertificaten in. Wij stimuleren gemeentes nou juist om hiermee te stoppen en echte duurzame Nederlandse stroom te gebruiken, met de bijbehorende Nederlandse certificaten.

Ook zijn er nog steeds 98 gemeentes die geen antwoorden hebben gegeven, of hebben aangegeven niet te willen meewerken aan ons onderzoek. Hier nemen wij geen genoegen mee!  We blijven ons inzetten om transparant te maken welke gemeentes duurzame inkopen en welke niet.

Goed nieuws!

Gelukkig zijn er ook veel positieve verhalen. Naar aanleiding van onze campagne  zijn er inmiddels ook gemeentes die beterschap hebben beloofd voor hun volgende aanbesteding. Zo schreef de gemeente Rozendaal: “Derhalve hebben wij besloten om bij een volgende aanbesteding gebruik te maken van uw toolkit om zo een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van Nederland.”

De komende tijd richten we ons op enkele gemeentes die binnenkort een nieuwe aanbesteding moeten uitschrijven. Met lokale acties en burgerinitiatieven houden we raadsleden en ambtenaren bij de les en moedigen we hen aan voor de duurzaamste opties te kiezen.

Bekijk onze kaart om te zien hoe jouw gemeente scoort en teken onze petitie!