You are here

Demonstratie Borssele 26 april 2020

Submitted by Beheerder on Mon, 24/02/2020 - 14:44

Let op: WISE stelt de demonstratie zeer waarschijnlijk uit, vanwege het coronavirus. Wij wensen iedereen veel sterkte de komende periode. Wij hopen op een later moment met jullie te demonsteren in goede gezondheid. Blijf op de hoogte door je aan te melden voor de demonstratie. Online acties en informatie volgt! 

 

In Nederland staat nog één kerncentrale en wel in Borssele. De centrale heeft een vermogen van 485 MW en is goed voor ca 3% van de Nederlandse elektriciteitsproductie. De centrale is met forse overheidssubsidies gebouwd, in eerste instantie om energie-intensieve industrie naar Zeeland te lokken. In 1973 werd er elektriciteit geproduceerd. De kerncentrale in Borssele nadert dus inmiddels de 50 jaar. Hij is economisch afgeschreven - dat wil zeggen, de bouw- en opstartkosten van de centrale zijn alweer terugverdiend - en dus zouden eigenaren RWE en PZEM in principe flink kunnen verdienen aan de verkoop van de opgewekte elektriciteit. Door de sterk veranderde omstandigheden in de (Europese) energiemarkt gebeurt dat al jaren niet. Het kost Zeeland en vooral de Zeeuwse bevolking veel geld om de kerncentrale draaiende te houden. In 2018 was er een verlies van rond de 50 miljoen, in 2019 rond de 20 miljoen. De centrale draait nog steeds. Hoewel de sluitingsdatum in 2013 lag, is er een vergunning verleend om nog 20 jaar extra open te blijven, dus tot 2033. 

Waarom moet Borssele dicht?

Hoewel de kans op een ongeluk klein is, zijn de gevolgen als dat wel gebeurt desastreus. Een dichtbevolkt land als Nederland komt in een noodsituatie voor onoverkomelijke problemen te staan. Bij ongunstige wind moeten er al gauw een miljoen mensen geevacueerd worden. Het is volstrekt irreëel te veronderstellen dat een dergelijke operatie in korte tijd mogelijk is. Hoe ouder de centrale is, hoe meer gebreken. Hoe meer geld er dus nodig is om de centrale aan de hoogste veiligheidseisen te laten voldoen. Het argument voor zogenaamde leveringszekerheid wordt vaak genoemd. Omdat het niet altijd waait en ook de zon wel eens achter een wolk zit, zou Borssele open moeten blijven. Het betreft echter een kleine centrale waarvan de capaciteit vrij gemakkelijk door andere bronnen kan worden opgevangen. Investeren in duurzame energie en buffersystemen is slimmer dan investeren in een oude kerncentrale.

(uitgesteld) 26 april wereldwijd demonstraties tegen kernenergie

Op 26 april 2020 demonstreren we bij de kerncentrale Borssele. En niet alleen daar, in heel Europa gaan mensen de straat op voor een schone en duurzame toekomst. Dat betekent dus geen kernenergie en geen levensduurverlenging van Borssele. De demonstratie start om 14.00. Er zal een pendelbusje vanuit station Goes rijden. En vanuit Middelburg gaat een groep met de fiets naar de demonstratie. We horen graag of je erbij wilt zijn, maar ook of je mee wilt helpen op de dag zelf.