Kennisdossier Kerncentrales
2 minuten

Nucleaire bouwer Westinghouse uit de VS

Westinghouse Electric Company is een Amerikaans bedrijf dat zich heeft toegelegd op de bouw en het onderhoud van kerncentrales. De AP-1000 is hun belangrijkste paradepaardje. In de afgelopen jaren werden van dit type twee nieuwe reactoren in de VS opgeleverd, Vogtle-3 en Vogtle-4. 

Westinghouse is één van de drie mogelijke bouwers van kerncentrales in Nederland. Hoewel we helemaal geen nieuwe kerncentrales nodig hebben, moeten we zeker níet in zee gaan met Westinghouse, om de volgende redenen:  

  1. Westinghouse maakt zich keer op keer schuldig aan rampzalige kostenoverschrijdingen. De beide reactoren in Vogtle zouden oorspronkelijk zo’n $14 miljard kosten. Inmiddels zijn de kosten meer dan verdubbeld: $35 miljard. Een ander fiasco in de Verenigde Staten is een project om twee nieuwe kernreactoren te bouwen in South Carolina, bij het VC Summer complex. Dit project werd volledig stopgezet nadat de kosten dreigden te exploderen. 
  2. In 2017 stortte Westinghouse in en vroeg faillissement aan. Dit gebeurde door de enorme verliezen die voortkwamen uit hun slecht beheerde projecten. De nucleaire tak van het bedrijf is doorgestart, maar heeft sindsdien geen nieuwe kerncentrale opgeleverd waarvan de bouw niet was begonnen voor het faillissement. Toen Westinghouse failliet ging, nam het veel Amerikaanse bedrijven mee de financiële afgrond in.

We kunnen het ons niet veroorloven om onze toekomst in de handen van dit falende bedrijf te leggen, dat er alles aan doet om winst te maken – ten koste van lokale bedrijven. We willen geen kerncentrales, en zéker niet van Westinghouse.  

Laat Westinghouse weten dat ze niet welkom zijn in Nederland! 

Lees hier meer informatie over de andere mogelijke bouwers van nieuwe kerncentrales; EDF & KHNP.

Meer over Kerncentrales


Artikel

Nucleaire bouwer EDF: Électricite de France

2 minuten

Artikel

Nucleaire bouwer KHNP: Korean Hydro & Nuclear Power

2 minuten