Kennisdossier Kerncentrales
2 minuten

Nucleaire bouwer KHNP: Korean Hydro & Nuclear Power

Het Zuid-Koreaanse staatsbedrijf KHNP bouwde voorheen vooral kerncentrales in Zuid-Korea, maar steeds meer ziet het bedrijf mogelijkheden om haar ontwerp, de APR-1400 in het buitenland te slijten.  

KHNP wil ook kerncentrales bouwen in Nederland. Hoewel we helemaal geen nieuwe kerncentrales nodig hebben, moeten we zeker níet in zee gaan met KHNP, om de volgende redenen:

  1. KHNP heeft een verontrustende geschiedenis van véél te dure kernenergieprojecten. Zo kampten de projecten Shin Kori 3 en 4 in Zuid-Korea met aanzienlijke vertragingen en kostenoverschrijdingen. Oorspronkelijk gepland om in 2013 en 2014 operationeel te zijn, gingen deze reactoren pas in 2016 en 2019 online, terwijl de kosten met miljarden dollars stegen. KHNP heeft herhaaldelijk financiële moeilijkheden ervaren vanwege de enorme projectkosten. Deze financiële instabiliteit maakt het bedrijf onbetrouwbaar als partner voor de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland.  
  2. Eén van de ernstigste incidenten in de geschiedenis van KHNP is de vervalsing van veiligheidsdocumenten. In 2012 kwam aan het licht dat duizenden veiligheid-gerelateerde documenten waren vervalst, wat leidde tot de tijdelijke stillegging van meerdere reactors. Ook werden topmensen van het bedrijf gearresteerd en voor de rechter gebracht. Het schandaal toonde aan dat KHNP niet in staat is om de hoogste veiligheidsnormen te handhaven en dat ze de veiligheid van mensen op het spel zetten om hun eigen belangen te dienen.
  3. Met de bouw van Nederlandse kerncentrales, hopen politieke partijen als de VVD en CDA op meer werkgelegenheid. Hoewel wij betwisten hoeveel werkgelegenheid het voor Nederland zal opleveren, weten we zeker dat met KHNP als bouwer er geen één Nederlander zal werken aan de bouw van nieuwe kerncentrales. KHNP houdt de bouw en het beheer namelijk volledig in eigen hand. De duizenden medewerkers zullen wél in Zeeland moeten wonen, waar woningnood is.

We kunnen het ons niet veroorloven om onze toekomst in de handen van dit falende bedrijf te leggen, dat veiligheidsdocumenten vervalst en geld over de balk smijt. We willen geen kerncentrales, en zéker niet van KHNP! 

Laat KHNP weten dat ze niet welkom zijn in Nederland! 

Meer over Kerncentrales


Artikel

Nucleaire bouwer EDF: Électricite de France

2 minuten

Artikel

Nucleaire bouwer Westinghouse uit de VS

2 minuten