Kennisdossier CO2 en Klimaat
3 minuten

Betalen grote bedrijven hun eerlijke deel van de energiebelasting?

Als consument betalen we energiebelasting. Een behoorlijk deel van de energierekening, namelijk ongeveer de helft, is belasting. Als WISE steunen we dit: we willen zuinig omgaan met energie, en deze belasting helpt daarbij. 

Maar wat betalen grote bedrijven? Betalen zij, net zoals consumenten, een eerlijk deel aan energiebelasting? Dat lees je hieronder.

Hoeveel stroombelasting betalen grote bedrijven? 

In de grafiek hieronder zie je hoeveel stroombelasting grote bedrijven betalen. 

Voor het verbruik van 0 t/m 10.000 Kwh betaal je ongeveer 12 cent belasting. Bij een groter verbruik gaat de belasting als flink naar beneden, maar de echt grote bedrijven betalen nóg minder. Kun je niet zien hoeveel op deze grafiek? Dat kan kloppen, omdat hun belasting zo dicht bij nul ligt! Grote bedrijven betalen namelijk om precies te zijn 0,00088 €/kWh. Dat is 134 keer minder dan jij en ik! 

Waarom is dat eigenlijk, gebruiken grote bedrijven misschien groenere stroom? Veroorzaken ze minder schadelijke CO2-uitstoot per kWh? Nee, integendeel! Juist grote bedrijven kopen bijna nooit groene stroom in*. Daarom zijn ze verantwoordelijk voor meer schadelijke CO2-uitstoot per kWh dan de consument! Lees hier meer over hoe energiebelasting effectiever en eerlijker kan.

Uitzonderingen betalen geen belasting

Er zijn bedrijven die 134 keer minder belasting betalen, nog steeds te veel vinden. Daarom lobbyen ze voor een uitzondering op deze belastingen. Er is daarom een flink aantal uitzonderingen op stroombelastingen in Nederland van kracht. Bedrijven die zich bezighouden met de volgende activiteiten, betalen helemaal geen stroombelasting: 

  • Chemische reductie 
  • Elektrolytische procedés (bijvoorbeeld aluminiumsmelterijen) 
  • De vervaardiging van metalen in primaire vorm (bijvoorbeeld hoogovens) 
  • Smeden, persen, stampen en profielwalsen van metaal 
  • Oppervlaktebehandeling bestaande uit harden of warmtebehandeling van metalen

Herziening energiebelasting

WISE vindt dat ook bedrijven hun eerlijke deel moeten betalen. De verdeling van belasting op elektriciteit was al ongelijk verdeeld maar is met de stijgende energieprijzen niet langer vol te houden voor veel consumenten. Een groeiend aantal mensen heeft te maken met energiearmoede. WISE plein daarom voor een structurele herziening op de energiebelasting. De stroombelastingen tussen consumenten en bedrijven moet gelijkgetrokken worden. Bij de inkomstenbelasting geldt juist dat het belastingpercentage oploopt naarmate je meer verdient, maar bij het energieverbruik is het andersom. Daarnaast werkt het niet of bijna niet belasten van enorm stroomgebruik oneerlijke concurrentie in de hand. Tenslotte betalen grote bedrijven zo bijna niet mee aan de SDE+, een regeling die duurzame energieproductie stimuleert. En dat terwijl juist het enorme verbruik van dit soort grote industriële bedrijven de verduurzaming zo nodig maakt! 

* Leveranciers scoren op onze duurzaamheidsranking opvallend lager op de zakelijke markt dan op de consumentenranking.

Meer over CO2 en Klimaat


Artikel

Energie besparen

8 minuten

Artikel

Hoeveel CO2-uitstoot bespaar je als je overstapt op groene energie?

5 minuten