Elk jaar publiceert een groep internationale experts het World Nuclear Industry Status Report. De belangrijkste hoofdconclusie in de 2020-editie: voor het eerst produceerden hernieuwbare energiebronnen wereldwijd meer elektriciteit dan kernenergie. En elk jaar blijven er minder kerncentrales over.
Meer hernieuwbare elektriciteit dan nucleair
In 2019 haalden de hernieuwbare bronnen kernenergie in qua elektriciteitsproductie. De groei van wereldwijd zon-, wind- en biomassa-energie wordt zichtbaar in de volgende grafiek.
De in bedrijf zijnde nucleaire vloot bevindt zich wereldwijd op het laagste punt in 30 jaar. Het aantal werkende kernreactoren in de wereld is het afgelopen jaar met negen gedaald tot 408 medio 2020. Dat is 30 eenheden lager dan de historische piek van 438 in 2002.
Kernenergie is één van de duurste energiebronnen.
Niet alleen in absolute productie, maar ook in economische termen blijven hernieuwbare energiebronnen beter presteren dan kernenergie. De kostenramingen voor zonne-energie daalden met 89 procent, wind met 70 procent, terwijl de kosten van kernenergie met 26 procent zijn toegenomen in de afgelopen tien jaar.
Deze financiële problemen zijn heel duidelijk zichtbaar bij onze buren in het Verenigd Koninkrijk. Nuclear Free Local Authorities, ( NFLA een Britse anti-nucleaire groep) merkte op dat het Japanse bedrijf Hitachi alle investeringen in de ontwikkeling van nieuwe kernreactoren bij Wylfa in Anglesey heeft stopgezet. De Franse bouwer van kerncentrales EDF worstelt met het vinden van de middelen om Hinkley Point C te voltooien. Tenslotte kan de reactor van Sizewell C alleen worden ontwikkeld met zware financiële steun van de centrale overheid.
Investeringen in de nucleaire industrie blijven constant
De investeringen in de nucleaire zijn redelijk constant gebleven, met name door Chinese projecten terwijl de investeringen in windenergie elk jaar toenemen. Investeringen in hernieuwbare energiebronnen zijn tien keer hoger dan investeringen in nucleaire projecten. De totale gerapporteerde investering voor de bouw van de nucleaire projecten voor 2019 bedraagt ongeveer US $ 31 miljard voor 5,8 GW. Dit is echter nog steeds minder dan een kwart van de investering in wind of zonne-energie afzonderlijk, met meer dan 138 miljard dollar aan investeringen in windenergie en 131 miljard dollar in zonne-energie.
Covid-pandemie
Het rapport gaat ook in op de impact die Covid-19 heeft op de nucleaire industrie. Die impact is groot. De onderzoekers sommen enkele voorbeelden op: de Amerikaanse nucleaire regulator gaf exploitanten van sites toestemming om extreem lange werktijden op te leggen, waardoor sommige medewerkers 16 uur per dag en 86 uur per week werkten. In Frankrijk liepen arbeiders van ten minste drie reactorlocaties weg, aangezien hun gezondheid en veiligheid niet voldoende waren beschermd. In veel gevallen zijn onderhoudsbeurten gewijzigd om “niet-kritisch werk” te elimineren of werden ze volledig uitgesteld tot het einde van het jaar of zelfs tot 2021.
De coördinator van het rapport, Mycle Schneider: “Kernenergie is irrelevant geworden in de markt voor elektriciteitsopwekkingstechnologie. Tegelijkertijd legt Covid-19 extra druk op de sector. ”
Small Modular Reactors
Kleine modulaire reactoren (SMR’s) blijven in de belangstelling staan voor wat betreft de toekomst van kernenergie. De meeste ontwerpen zijn echter puur theoretisch en er zijn nog geen reactoren gebouwd op basis van dit ontwerpen. Afgaande op de huidige trends, is het onwaarschijnlijk dat ze ooit zullen worden gebouwd buiten een paar prototypes.
Het onafhankelijke World Nuclear Industry Status Report 2020 wordt opgesteld door een reeks internationale experts uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, Libanon / VS en het VK, maar ook van vooraanstaande denktanks zoals Chatham House in Londen en prestigieuze universiteiten zoals Harvard in de Verenigde Staten, Meiji in Tokio, Japan en de Technische Universiteit in Berlijn, Duitsland. Coördinatie wordt gedaan door Mycle Schneider, een onafhankelijke consultant uit Parijs, Frankrijk en Antony Froggatt, onafhankelijk consultant uit Londen, VK.
Het gehele rapport is te lezen op de site van het World Nuclear Report .