16 mei 2024

WISE: ‘Uitstelgedrag, wegkijken en schijnoplossingen’ zou de titel van het formatieakkoord moeten zijn  

Milieuorganisatie WISE reageert geschokt op het vandaag verschenen Hoofdlijnenakkoord van de formerende partijen. De PVV, VVD, NSC en BBB willen vier kerncentrales bouwen en bezuinigen op batterijen en groene waterstof. Ook stappen ze af van een hogere CO2-heffing en gaan ze fossiele subsidies niet afschaffen. ‘ ‘Uitstelgedrag, wegkijken en schijnoplossingen’ zou de titel van het formatieakkoord moeten zijn.’ concludeert Lisanne Boersma, directeur van milieuorganisatie WISE.

14 miljard voor kernenergie

De partijen willen vier kerncentrales en small modular reactors bouwen en wil daar 14 miljard belastinggeld aan uitgeven. ‘Het is ridicuul dat ze zoveel belastinggeld willen uitgeven aan zo’n onhaalbaar plan. En het wordt waarschijnlijk het viervoudige, want dat is er nodig voor zoveel kerncentrales.’ aldus Boersma en vervolgt ‘Deze plannen kosten de samenleving miljarden en komen terecht bij aandeelhouders van veelal buitenlandse bedrijven. Geld dat juist zo hard nodig is voor onze eigen samenleving en voor eerlijk klimaatbeleid.’

Eerlijk klimaatbeleid?

‘We hebben daadkrachtig, rechtvaardig klimaatbeleid nodig, dit staat daar haaks op. Door te bezuinigen op batterijen, groene waterstof en niets te doen met fossiele subsidies, maar juist wel ongelooflijk veel belastinggeld aan kernenergie uit te geven laten deze partijen het klimaat en de burger keihard vallen.’ stelt Boersma.