2 december 2020

WISE in rondetafelgesprek Tweede Kamer: “Kernenergie is een gelopen race.”

“Het kernenergiedebat kent net als het klimaat verschillende seizoenen: er zijn lenteperiodes waarin de hoop op het realiseren van een kerncentrale in Nederland uitloopt, rustige zomertijden waarin het onderwerp van de agenda valt en stormachtige herfstperiodes waarin het debat over wel of geen kernenergie hoog oploopt. Maar waar het debat de seizoenen redelijk afwisselt, bevindt kernenergie zelf zich al jaren in een permanente winter. Er worden er meer kerncentrales gesloten dan geopend. Wereldwijd bevindt de – in bedrijf zijnde – nucleaire vloot zich op het laagste niveau in dertig jaar.”

Zo stelt WISE Nederland in haar betoog voor de vaste Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat. Op woensdag 2 december houdt de Kamercommissie een ronde tafel gesprek, waarbij wetenschappers, de sector en maatschappelijke organisaties zijn uitgenodigd. Voor- en tegenstanders komen aan bod. Namens WISE zal Jorien de Lege het woord voeren.

WISE stelt in haar betoog vast dat ondanks de beloftes de nucleaire sector geen baanbrekende ontwikkelingen heeft doorgemaakt. Kernenergie is de afgelopen jaren steeds onrendabeler gebleken. Inmiddels wordt meer en meer duidelijk dat een systeem zonder kernenergie haalbaar en ook goedkoper is. Kernenergie is een gelopen race.

De gehele schriftelijke bijdrage, die door WISE werd ingeleverd vindt u hier: Position_paper_WISE_t.b.v._hoorzitting_rondetafelgesprek_Kernenergie_d.d._2_december_2020