25 april 2024

Webinar: Kolencentrale sluit, maar schiet het klimaat er wat mee op?

Kolencentrales moeten zo snel mogelijk sluiten om nog onder de 1,5 graad opwarming te blijven. Door de ‘wet verbod op kolen’ sluiten al onze kolencentrales in 2030, en de Amercentrale al in 2025. Maar onze overheid verzuimt om ook de CO2-rechten uit de markt te halen. Die kunnen dan door andere bedrijven gebruikt worden en zo gaat de uitstoot gewoon door!

Kolencentrales vallen onder het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS). Het idee van emissiehandel: Ieder jaar geeft de EU een beperkt aantal CO2-emissierechten uit die vrij verhandelbaar zijn. Als een land haar kolencentrales sluit, zal dit aantal niet veranderen. Andere energieproducenten of industriële bedrijven kunnen gebruik maken van de vrijgekomen rechten. Daarmee verdampt het klimaateffect. Als ze niet door andere bedrijven worden gebruikt ontstaat er een overschot aan rechten waardoor de prijs voor CO2 lager wordt. Ook dat is onwenselijk. Natuurlijk is er het Market Stability Reserve die grote hoeveelheden overtollige rechten uit de markt haalt, maar dat is slechts gedeeltelijk, en met vertraging. Niet voor niets staat er een duidelijke oproep in de laatste herziening van de ETS richtlijnen. Lidstaten worden ‘sterk aangemoedigd’ om de rechten uit de markt te halen als ze electriciteitscentrales sluiten.

Webinar kolencentrales en ETS-rechten

WISE organiseert op maandagavond 3 juni een webinar om je meer over dit probleem te vertellen. Hoe zit dit precies? Waarom haalt onze overheid de rechten niet uit de markt? Hoe zit dit in andere landen? Kunnen we hier nog iets aan doen? Samen met jullie bespreken we wat er aan de hand is en leggen we uit wat het probleem is van ons huidige beleid. Ook lichten we toe wat WISE hier tegen probeert te doen en hoe jij mee kunt doen!

Praktisch:

Het webinar vindt plaats op maandagavond 3 juni van 20:00 tot 21:00
Het webinar is te volgen via Teams, je hoeft hiervoor niets te installeren.
Je ontvangt de link nadat je je hebt aangemeld via onderstaand formulier

Webinar Kolencentrales & ETS-rechten

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Heb je al een vraag voor ons over dit onderwerp? Of heb jesuggesties over wat zeker aan bod moet komen tijdens de webinar? Stel hem gerust!
Ik ontvang graag de WISE nieuwsbrief(Vereist)