22 februari 2023

Succesvolle actieweek ‘Borssele 2 en 3, doch ’t nie!’

Afgelopen week waren we met WISE in Zeeland. Samen met actieve Zeeuwen, verenigd in Stroom naar de Toekomst, Borsele tot de Kern en  Laka organiseerden we 5 debatten, verspreid over Zeeuwse steden en dorpen. Kandidaten voor de Zeeuwse Statenverkiezingen gingen met elkaar en met burgers in gesprek over de verschillende aspecten van nieuwe kerncentrales in Zeeland. Onder het motto ‘Borssele 2 en 3, doch ’t nie!’ werden er circa 45.000 raamposters huis aan huis verspreid.

Honderden mensen bezochten de debatten en luisterden naar gesprekken tussen de verschillende politici. Verschillende thema’s passeerden de revue. Er werd gesproken over de rol van kernenergie in de energietransitie, de kosten, het afval, gezondheidsaspecten, ethiek, draagvlak en nog veel meer. Op de slotavond in Heinkenszand sprak Frits Otte van lokale actiegroep Borsele tot de Kern over de impact van de komst van nieuwe kerncentrales op het Zeeuwse landschap.

Er waren stevige uitspraken van de politici. Zo was D66 bijzonder enthousiast over kerncentrales, in tegenstelling tot de partijlijn. Het CDA gaf aan geen nieuwe hoogspanningsleidingen te willen. Of de combinatie “wel nieuwe kerncentrales en geen nieuwe hoogspanningsleidingen” mogelijk is, is nog niet duidelijk.

Een belangrijke uitspraak deden ChristenUnie en D66, beiden voorstander van nieuwe kerncentrales, over het kernafval. Op de vraag “Is de politiek bereid om als voorwaarde te stellen dat voor 2030 er een concreet kernafval plan moet zijn, en anders geen kerncentrales?’ antwoordde zij positief. Dat is in tegenspraak met het landelijke beleid waar er pas in 2100 een beslissing wordt genomen over de eindberging.

Naast de debatten gingen we met meer dan 100 vrijwilligers op pad om huis aan huis posters te verspreiden. Er werden circa 45.000 raamposter verspreid. Op tal van plaatsen kon de raamposter gezien worden.

Hoewel de actieweek voorbij is, gaat de campagne ‘Borssele 2 en 3, doch ’t nie!’ nog steeds door. Zo kan je nog steeds posters bestellen en verspreiden. Mail naar kantoor@wisenederland.nl en geef je op. Kijk hier om te zien wat je nog meer kunt doen om de campagne te helpen.