Stop de nucleaire subsidie!

De regering wil twee nieuwe kerncentrales bouwen. Met vijf miljard euro subsidieert de overheid de eerste stap voor de kerncentrales: het vinden van investeerders voor de bouw ervan. Daar is het klimaat niet bij gebaat. Mail Minister Jetten om te laten horen, dat je hier niet op zit te wachten!

Stuur een email naar Minister Jetten

  • Je naam en woonplaats worden automatisch aan de onderkant toegevoegd.

Oproep aan Minister Jetten: Stop de miljarden aan nucleaire subsidie!

Minister Jetten reserveert vijf miljard (!) euro voor het “verleiden van marktpartijen om te investeren in de bouw en exploitatie van kerncentrales”. Deze subsidie is bedoeld voor alleen de voorbereiding van twee extra kerncentrales.  

Deze miljarden kunnen beter gebruikt worden voor een duurzaam alternatief. Energiebesparing, meer zonne- en windenergie en het ontwikkelen van opslagtechnieken moeten centraal staan.  

Vijf miljard is een enorm bedrag waarbij onzeker blijft of de kerncentrales er ooit gaan komen. Nadat het geld is uitgegeven is er nog geen schop de grond in gegaan. De bouw en exploitatie van de kerncentrales moet namelijk door particuliere investeerders worden gedaan. Vanuit de markt is echter weinig interesse in kernenergie. Denkbaar is dat er nog extra afspraken gemaakt worden, om het lucratief voor investeerders te maken [1]. Dit betekent dat er nog meer kosten bij de overheid terecht komen. Door nu de voorbereiding voor kerncentrales te subsidiëren, opent de overheid het pad voor steeds meer nucleaire subsidies.  

Midden in een energiecrisis, besluit het kabinet kerncentrales te subsidiëren, terwijl dit de energierekening onbetaalbaar houdt. De overheid zou juist nu moeten investeren in energiebesparing en opslagtechnieken zoals batterijen en waterstof.  Maar ze kiest liever voor de ouderwetse technologie van kolen- en kerncentrales. 

Vertraging energietransitie

Het geflirt met kernenergie zorgt alleen maar voor vertraging. Het duurt zeker 15 jaar voordat vergunningverlening en bouw van een kerncentrale zijn afgerond. Zolang kan de klimaatcrisis niet wachten. WISE roept de Minister daarom op de planvorming voor kerncentrales te staken en de 5 miljard subsidie te gebruiken voor het aanpakken van energiearmoede bij burgers en het ontwikkelen van een duurzaam elektriciteitssysteem. Een keuze voor een duurzaam, innovatief energiesysteem maakt de discussie over kernenergie overbodig. 

 

[1] – https://www.hln.be/binnenland/deal-met-engie-is-rond-kerncentrales-doel-4-en-tihange-3-worden-op-1-november-2026-heropgestart~a359a985/