23 september 2022

Scheurtjescentrale Doel-3 gesloten

Na een jarenlange strijd en discussie sluit vandaag, 23 september dan eindelijk de eerste van de twee Belgische scheurtjescentrales. Het gaat om de kernreactor Doel-3, die in 1982 in productie kwam. Samen met Belgische, Duitse en Nederlandse milieu-organisaties heeft WISE zich hard gemaakt voor deze sluiting.

In 2012 werden er zogenaamde waterstof-insluitsels gevonden in de reactorvaten van zowel Doel-3 als ook Tihange-2, een kernreactor vlakbij Luik in het oosten van Belgie. Zowel de centrale in Doel als in Tihange staan op zeer korte afstand van de Nederlandse grens. WISE heeft vanaf het begin op het standpunt gestaan, dat deze scheurtjescentrales onmiddellijk stilgezet moesten worden.

In Belgie is dat moment uiteindelijk bepaald op 2022, waaraan gevolg wordt gegeven. De reactor Tihange-2 zal volgens planning begin 2023 stilgezet worden. De andere 5 reactoren zouden volgens eerdere afspraken in 2025 gesloten worden, maar er is discussie ontstaan over een levensduurverlenging van in ieder geval de twee jongste reactoren, namelijk Doel-4 en Tihange-3.

WISE hoopt dat gekozen wordt voor een einde van het Belgische nucleaire tijdperk en voor een werkelijk duurzame energietoekomst. Waarin energiebesparing, hernieuwbare opwek zoals zon en wind en investeringen in opslagtechnieken centraal komen te staan.

Samen met onze Belgische en Duitse collega’s brachten we dit persbericht uit: Sluiting DOEL 3 PERSBERICHT