Petitie: Kolencentrale dicht? CO2-rechten uit de markt!

Kolencentrales moeten zo snel mogelijk sluiten om nog onder de 1,5 graad opwarming te blijven. Door de ‘wet verbod op kolen’ sluiten al onze kolencentrales in 2030, en de Amercentrale al in 2025. Maar als niet óók de CO2-rechten uit de markt gehaald worden, worden die gewoon door bedrijven elders gebruikt om uit te stoten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?!

De oproep van WISE aan de overheid: Haal de CO2-rechten van de Amercentrale uit de markt! Alleen als er naast het sluiten van de centrale ook de rechten worden vernietigd heb je échte klimaatwinst. 

Kolencentrales dicht? CO2-rechten uit de markt!

Zorg dat het sluiten écht zin heeft

De komende jaren zullen er in veel Europese landen kolencentrales worden gesloten. De vrijgekomen CO2-rechten uit het Europese emissiehandelssysteem (ETS) zullen de markt overspoelen. Het zal de marktwerking van het systeem verstoren en uitstootrechten veel goekoper maken. Niet voor niets roepen de Europese Commissie en het Europese Parlement lidstaten op om de vrijgekomen rechten uit de markt te halen. Duitsland heeft als enige lidstaat extra beleid en zal alle rechten die niet door het Market Stability Reserve worden opgenomen in veilingmindering brengen.

Nederland heeft tot op heden geen gehoor gegeven aan deze oproep van de Europese Commissie. Onverantwoord, vindt WISE. Help ons mee om te zorgen dat onze overheid deze CO2-rechten wél uit de markt haalt!

Lees meer

Meer weten hoe dit allemaal zit? Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Mail dan naar lisanne[@]wisenederland.nl

Meer doen?

Steun onze crowdfunding
Vernietig CO2-rechten