Door zelf windmolens te bouwen en zonneweides aan te leggen heeft een bedrijf maximaal impact op de verduurzaming van onze energievoorziening. Maar deze route is voor de meeste bedrijven een stap te ver. Gelukkig kunnen grote stroomverbruikers ook met hun inkoopgedrag invloed uitoefenen op de verduurzaming van de energiemarkt. Hoe kunnen zij hun stroominkoop het beste regelen om een positief effect voor het milieu te realiseren? Meer specifiek: wanneer bereik je met de stroominkoop een structurele verlaging van CO2-emissies en wanneer ontstaat een impuls voor meer hernieuwbare energieproductie in Nederland?
Veel landen stimuleren de productie van hernieuwbare energie fors met een verplichting of een subsidie. Het bevorderen van de vraag levert daarom meestal niet direct extra aanbod op. Aan de andere kant heeft het stimuleren van de vraag wel degelijk indirect effect waardoor opties op korte of langere termijn bijdragen aan de verduurzaming van de elektriciteitsvoorziening. Vanuit een grotere vraag naar Nederlandse groene stroom gaat daarnaast een politiek en maatschappelijk effect uit; het maakt de interesse van bedrijven in de verduurzaming van de elektriciteitsvoorziening zichtbaar.
De drie beste opties voor groene stroominkoop volgens WISE:
Het bedrijf gaat in zee met een leverancier die minimaal een voldoende heeft gescoord in het onderzoek naar de duurzaamheid van de Nederlandse stroomleveranciers. De verbruiker stelt samen met de producent een plan op voor het realiseren van additioneel duurzaam productievermogen. Dit plan bevat naast een ambitieus einddoel ook duidelijk omschreven mijlpalen zodat de voortgang kan worden gemeten. Gedurende de periode waarin het additionele vermogen nog niet operationeel is gebruikt de leveranciers stroom uit andere duurzame bronnen. De fysieke stroom wordt hierbij samen met de hieraan verbonden garanties van oorsprong (GvO’s) ingekocht.
Het bedrijf gaat in zee met een leverancier die minimaal een voldoende heeft gescoord in het onderzoek naar de duurzaamheid van de Nederlandse stroomleveranciers (zie ranking). Er wordt gekozen voor Nederlandse groene stroom die gekoppeld met de GvO’s wordt geleverd.
Het bedrijf gaat in zee met een ‘grijze’ leverancier (een leverancier die onvoldoende scoort in de ranking). Er wordt gekozen voor stroomproduct afkomstig van Nederlandse duurzame bronnen waarbij fysieke elektriciteit gekoppeld met GvO’s wordt ingekocht.