Vandaag spraken wij met klimaatminister Hermans en staatssecretaris van Oostenbruggen van belastingen. Wij spraken namens als afvaardiging van een hele brede, unieke coalitie van bedrijven, instellingen, banken, milieuorganisaties, musea, zzp’ers en vakbonden die gezamenlijk de brandbrief ‘stop fossiele subsidies’ aan het vorige kabinet hebben gestuurd.
De brief is ondertekend door meer dan 325 bedrijven en organisatie en zo’n 52.000 individuen. Onze boodschap is helder: Schaf fossiele subsidies af en investeer de miljarden die vrijkomen in een rechtvaardige transitie. Dit geeft bedrijven duidelijkheid en maakt Nederland gezond, creatief, innovatief én concurrerend.
Waarom stoppen met fossiele subsidies?
Twee weken geleden werd een motie aangenomen in de Tweede Kamer van het lid Kröger. De motie verzocht de regering om het afbouwen van fossiele brandstoffen, zeker die uit niet-West-Europese landen, als hoogste prioriteit te bestempelen binnen de aanpak van de huidige geopolitieke crisis en om dit tot uitdrukking te laten komen in het voorjaarspakket met alternatief beleid.
Voor de uitvoering van deze motie is het onweerlegbaar om ook vaart te maken met het afbouwen van fossiele subsidies. En niet alleen voor deze motie. Ook om het klimaatdoel van 2030 uit de klimaatwet weer in beeld te brengen is het niet meer dan logisch de financiële voordelen voor het verbruik van fossiele brandstoffen af te bouwen. Terwijl de samenleving vraagt om versnelling van klimaatbeleid, en de Kamer om urgentie van energieonafhankelijkheid, trapt dit kabinet met het behoud of het herinvoeren van fossiele subsidies, stevig op de rem.
Het afschaffen van fossiele subsidies is niet alleen broodnodig bij het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering, het draagt ook bij aan onze energieonafhankelijkheid, een gezonde leefomgeving, een betaalbare energierekening en biedt volop kansen voor een schone economie en het versterken van onze concurrentiekracht. Coen de Ruiter van Greenchoice, Liedewij Loorbach van Sprinklr, Jan Kadijk van Dutch Green Building Council en Boris Schellekens van SOMO zullen hier straks concrete voorbeelden voor geven vanuit hun sector.
Economie van de toekomst
Een einde aan fossiele subsidies doet bij sommige bedrijven ook pijn. Wij hebben het nieuws gevolgd over de noodkreten vanuit de energie-intensieve industrie. Wij vragen de Minister om een visie op de industrie van de toekomst. Miljarden aan steun voor vervuilende bedrijven die niet toekomstbestendig zijn, is zonde van publiek geld én menskracht. Dit geld en deze mensen zijn juist zo hard nodig voor een rechtvaardige en voortvarende transitie.
Wij vragen de minister ook om een integrale aanpak voor de economie van de toekomst. Stoppen met fossiele subsidies geeft ruimte aan de circulaire economie en aan schone productieprocessen die ook minder druk leggen op andere planetaire grenzen. Kunstmest wordt volop gesubsidieerd. De belastingvrijstelling houdt de prijs van kunstmest kunstmatig laag en ondermijnt daarmee de concurrentiepositie van biologische boeren. Dit vraagt om afstemming met bewindspersonen van andere ministeries. We doen een beroep op de minister om deze regisseursrol te pakken.
Er wordt al twintig jaar over het afschaffen van de fossiele subsidies gesproken, maar nog steeds gebeurt er veel te weinig. Wat ons betreft zijn er een aantal maatregelen waar jullie nu mee aan de slag kunnen om voor de voorjaarsnota met extra beleid te komen. Dit betreft het verlaagde tarief op gas, de verhouding van energiebelasting op gas en elektriciteit en de beprijzing van de productie van plastic. We horen daarna graag hoe de minister hier tegenaan kijkt, en welke plannen er bij het kabinet zijn om fossiele subsidies af te bouwen.
We zijn bezig met een verslag van het gesprek met de bewindslieden. Dit plaatsen we zo snel mogelijk op onze website en sociale media kanalen.