Nalaten

WISE voert campagne tegen kernenergie én voor schone, veilige en eerlijke energie voor iedereen, nu en later. Misschien steun je ons al. Daar zijn we je heel dankbaar voor! Ook na overlijden kun je ons (blijven) steunen door WISE op te nemen in jouw testament. Jouw nalatenschap zorgt ervoor dat wij kunnen doorgaan met ons werk. En een schone wereld met duurzame energie kunnen achterlaten.

De mogelijkheden:

Door jouw wensen vast te leggen in je testament, houd je zelf in de hand hoe jouw nalatenschap verdeeld wordt. Dit regel je allemaal bij de notaris.  

Mocht je vragen hebben of wil je ons laten weten dat je WISE hebt opgenomen in jouw testament, dan kun je contact opnemen met Gerard Brinkman ( gerard@wisenederland.nl , 0637274122) 

Informatie voor de notaris

Als je ervoor kiest om WISE op te nemen in je testament? Dan heeft je notaris de volgende gegevens nodig:  

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen: 

1. Wat doet WISE met mijn nalatenschap?

WISE is een kleine organisatie met lage algemene kosten. Het grootste deel van het budget wordt besteed aan onze campagnes. We voeren op dit moment campagne op twee terreinen. Ten eerste proberen we het systeem met CO2-rechten (ETS) te verbeteren en dringen we aan op snelle afbouw van de gratis rechten. Daarnaast zijn we van mening dat kernenergie een afleiding is van werkelijke klimaatmaatregelen en proberen we daarom de bouw van nieuwe kerncentrales tegen te houden. Het geld hiervoor kan beter besteed worden aan isolatie of aan de verdere ontwikkeling van duurzame energie.

2. Waarom een testament?

Een testament is belangrijk, omdat je dan zelf bepaalt hoe je je erfenis regelt. Zonder testament wordt wettelijk bepaald wie de erfgenamen zijn en krijgen zij de beschikking over de gehele erfenis.

3. Wat is het verschil tussen een erfstelling en een legaat?

Een erfstelling is een vastgesteld deel van het bezit dat – na aftrek van alle kosten, schulden en legaten – aan erfgenamen wordt toebedeeld. Meestal worden erfstellingen in percentages weergegeven. Een legaat is een bepaald goed of vastgesteld geldbedrag. Je kunt bijvoorbeeld een bijzonder kunstwerk of je huis legateren. Legaten worden als eerste uitgekeerd, wat overblijft wordt meestal in percentages verdeeld onder de erfgenamen. 

4. Betaalt WISE belasting over een verkregen erfenis?

Organisaties met een ANBI status, zoals WISE, zijn door de belastingdienst vrijgesteld van erfbelasting. Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Andere erfgenamen moeten wel erfbelasting betalen. Hoeveel ze moeten betalen hangt af van uw relatie met hen. Een partner of een kind betaalt minder dan bijvoorbeeld een oom of een nicht. 

5. Hoeveel kost het maken van een erfenis?

Er zijn geen vaste tarieven voor het opmaken van een testament. Het is dan ook verstandig om bij een aantal notarissen een offerte op te vragen. Natuurlijk hangt de prijs ook samen met je wensen: een ingewikkeld testament is duurder dan een simpel testament. Je kunt ook een online testament maken. Reken op minimaal €350,- aan kosten.

6. Kan ik een testament nog wijzigen?

Jouw persoonlijke situatie kan in de loop der jaren veranderen. Het kan zijn dat je testament dan niet meer aansluit bij je wensen. Gelukkig kun je je testament altijd nog wijzigen. We raden je aan om bijvoorbeeld eens per vijf jaar je testament onder de loep te nemen om te kijken of alles nog klopt. Wil je een nieuw testament? Dan regel je dit weer bij de notaris. Je trekt dan je eerder gemaakte testament in en vervangt deze door je nieuwe testament.