5 september 2024

Na 40 jaar een stapje richting eindberging kernafval

Staatssecretaris Jansen (PVV) heeft besloten om eerder te beginnen met een eindberging van kernafval. Milieuorganisatie WISE juicht het besluit toe en ziet het als een goede eerste stap. Voor het eerst in 40 jaar tijd is er een stap gezet in de richting van een Nederlandse kernafvalberging. ‘Het is bizar dat we daar zo lang op hebben moeten wachten’ stelt Lisa Busink van WISE. De staatssecretaris heeft alleen aangekondigd het besluit te vervroegen, maar stelt geen concrete doelen over tijd, locatie of participatieproces. ‘Wij vinden dat Nederland eerst een concrete eindberging moet hebben voordat we nieuwe kerncentrales gaan bouwen, maar nu gebeurt het omgekeerde.’

Wat was het beleid?

In 1984 – 40 jaar geleden – is besloten ons kernafval tijdelijk bij de COVRA op te slaan. Het idee was – ook toen al – om in 2100 een beslissing over de eindberging die in 2130 gerealiseerd zou moeten zijn. Door deze beslissing pas in 2100 te nemen zou de Staat genoeg kunnen sparen en zouden ze kunnen inspelen op innovaties.

Wat zijn de plannen?

Het Rathenau Instituut adviseert in het rapport ‘Nu samen stappen maken’ om 2100 los te laten. Eén van de redenen hiervoor is dat dit jaartal geen urgentie met zich meebrengt. Staatssecretaris Jansen (PVV) neemt dit advies over en wil eind 2027 met een plan van aanpak komen voor een kernafval eindberging. Verder is er nog niets concreet.

Wat vindt WISE?

WISE juicht de stap van de staatssecretaris toe, maar vindt slechts en kleine stap. Een concrete eindberging is voorlopig nog niet in zicht, terwijl de plannen voor nieuwe kerncentrales wel steeds concreter worden. Dat is de verkeerde volgorde.

Lees ook deze analyse over het kernafval beleid van Herman Damveld.