Terwijl duizenden jongeren de straat op gaan voor een beter klimaatbeleid en dus een veilige toekomst betaalt het pensioen van hun leraren mee aan het vernietigen van deze toekomst. Dat valt de docenten niet te verwijten, want door de manier waarop het pensioensysteem werkt, kunnen docenten niet zelf een pensioenfonds kiezen. Kim van Sparrentak, WISE Nederland “Het is te gek voor woorden dat een instantie met zoveel geld, zoveel investeert in bedrijven die het klimaat en milieu niet respecteren. Grootschalige investeringen in vervuilende bedrijven faciliteren het vervuilen zowel financieel als moreel. We roepen daarom docenten en scholieren op om samen te werken voor een betere toekomst”.
Uit het onderzoeksrapport “Still Dirty, Still Dangerous” van Fossielvrij NL blijkt dat ABP in 2017 nog 10,9 miljard in fossiele energie investeerde. Honderden miljoenen daarvan gaan naar energiebedrijf ENGIE. In de afgelopen vijf jaar stopte ENGIE bijna de helft van haar investeringen in fossiele energie. Dit zijn investeringen voor lange tijd en betekent dat ENGIE nog jarenlang zal blijven vervuilen. Één van de grootste investeringen in Nederland was de in 2016, een jaar na het tekenen van het Parijs-akkoord, geopende kolencentrale op de Maasvlakte.
In België is ENGIE de uitbater van alle kerncentrales, waaronder de scheurtjesreactoren Doel3 en Tihange2. Al sinds 2012 is er onzekerheid over de veiligheid van deze kernreactoren, maar ENGIE blijft de kernreactoren gewoon uitbaten. Jan Muijtjens van de Vereniging Stop Tihange Nederland : “In de Euregio maken zich heel veel inwoners grote zorgen over de kerncentrale Tihange. In 2017 vormden 50.000 mensen een indrukwekkende Mensenketting en vroegen om snelle sluiting van Tihange. Dat ons grote pensioenfonds ABP miljoenen aan beleggingen heeft in het bedrijf ENGIE als eigenaar van Tihange moeten we niet accepteren! Alle deelnemers van het ABP moeten hun ongenoegen hierover laten blijken.” Diverse internationale experts begrijpen niet dat de Belgische overheid deze kernreactoren gewoon laat draaien, terwijl er onduidelijkheid is over het ontstaan van de scheurtjes.
Pensioenen zijn in principe een vorm van solidariteit tussen generaties. De huidige werker betaalt premie zodat de pensioenen uitgekeerd kunnen worden. Helaas is deze solidariteit ver te zoeken als we kijken waar de pensioenfondsen in investeren. Het pensioengeld van mensen in ons land draagt ongevraagd bij aan klimaatverandering en milieuvervuiling.
Via www.wisenederland.nl/abp kunnen scholieren en docenten een e-mail sturen aan het bestuur van het ABP en hen verzoeken te stoppen met investeren in en het goedkeuren van de vervuilende praktijken van ENGIE. Meer informatie vind je in het achtergrondrapport ABP en ENGIE.