20 augustus 2018

Kornuit, kappen met de gratis vliegtickets!

Het biermerk Kornuit lanceerde onlangs een actie waarbij er gratis vliegtickets worden weggegeven bij aankoop van twee kratten bier. WISE vraagt Kornuit in een open brief om hiermee te stoppen en stelt voor om voor de aangerichte milieuschade CO2-rechten via Carbonkiller.nl te kopen. Hieronder de brief.

Beste Kornuiten,

Tja. Dit is natuurlijk een beetje dom. Een biermerk dat zich wil profileren als modern, verfrissend én duurzaam start een actie waarbij consumenten bij aankoop van 2 waanzinnig duurzame actiekratten een 2e vliegticket gratis krijgen. Uhhh, pardon?!

Vliegen is de meest vervuilende vorm van transport. Sterker nog, we moeten met z’n allen veel minder gaan vliegen om de planeet leefbaar te houden. Jullie verweer dat het om “niet-verkochte zitplaatsen op reeds geplande vluchten” gaat, is natuurlijk een gotspe. Er is -terecht- veel ophef over jullie actie. Nederlanders zijn begaan met het klimaat en zien de grote noodzaak nu actie te ondernemen. Dan is het gewoon niet tof om gratis vliegtickets te gaan weggeven. Bovendien zijn steden als Berlijn, Parijs of London prima bereikbaar per trein.

Maar vooruit, iedereen kan een fout maken. Enthousiasme leidt soms tot rare bokkensprongen. Weet je wat: kap er gewoon mee. Dan praten we er niet meer over.

Om de al aangerichte milieuschade enigszins goed te maken, stellen wij voor dat jullie het corresponderend aantal tonnen CO2 dat door deze actie de lucht in is geblazen opkopen en vernietigen uit het Europese systeem voor Emissiehandel (EU ETS). Dat kan via Carbonkiller. Wij helpen jullie er graag bij. En dan drinken we samen een biertje op de goede afloop.

Afgesproken?

Kirsten Sleven, campagneleider Carbonkiller
Peer de Rijk, directeur WISE