10 februari 2025

Zuid-Koreaans nucleair bedrijf KHNP trekt zich terug uit Slovenië – mogelijk uit heel Europa 

Dit weekend werd bekend dat het Zuid-Koreaanse KHNP niet meer meedoet met de aanbesteding voor nieuwe kerncentrales in Slovenië. Naar eigen zeggen wil KHNP zijn koers verleggen van grote naar kleine, modulaire reactoren (SMR’s), maar er wordt over gespeculeerd dat KHNP geen nieuwe Europese nucleaire projecten meer wil aannemen. “Een mogelijk harde klap voor dit kabinet. Nadat vorige week bleek dat er geen financiers zijn te vinden, lijken ook mogelijke nucleaire bouwers zich terug te trekken.” reageert Lisanne Boersma, directeur van milieuorganisatie WISE.  

 

Aanbesteding in Nederland  

Het Ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft een haalbaarheidsonderzoek gefinancierd voor KHNP. Daarmee kon KHNP onderzoeken of het bedrijf kerncentrales in Nederland kan bouwen. Dit onderzoek dient als basis voor de aanbesteding die nog moet starten. Of KHNP daaraan gaat meedoen is nog maar de vraag, na dit nieuws.  

 

Alternatieve nucleaire bouwers 

Het Franse EdF en het Amerikaanse Westinghouse hebben ook een haalbaarheidsonderzoek laten doen op kosten van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei. Vorige maand werd bekend dat het Franse EdF op de vingers is getikt door de Franse rekenkamer, waardoor EdF mogelijk geen nieuwe buitenlandse projecten gaat starten. Het Amerikaanse Westinghouse is na faillissement doorgestart in 2017 en heeft sindsdien alleen maar veel te dure kerncentrales opgeleverd. Het is dus onzeker of Nederland überhaupt een betrouwbare nucleaire bouwer kan vinden. 

 

Financiers 

Dit nieuws komt na de kamerbrief van klimaatminister Hermans waarin zij aankondigt dat ze geen private investeerders heeft gevonden voor nieuwe Nederlandse kerncentrales. Als het Kabinet doorgaat met de nucleaire plannen, worden de kerncentrales volledig door belastinggeld betaald. “Gaan we de kerncentrales volledig zelf betalen en ook nog eens zelf bouwen?” vraagt Boersma zich af.