De stroomcrisis in België lijkt verre van opgelost. Twee van de 7 kernreactoren zijn momenteel in bedrijf. 3 kernreactoren liggen momenteel stil door betonproblemen. Twee kernreactoren liggen stil door lekken in de leidingsystemen. Het blijft spannen of België de winter doorkomt. En nu blijkt ook nog dat Nederlandse gemeentes geraakt kunnen worden.
Effect op Nederland: Ook kans op stroomuitval Zuid Nederland
24 november berichtte de Belgische nieuwszender VRT dat een eventuele afschakeling ook Franse en Nederlandse grensgemeentes zou kunnen treffen. Aangezien sommige straten in de buurt van de Belgisch-Nederlandse grens hun energie van het Belgisch net halen, zal het afschakelplan dat een black-out moet voorkomen als er niet genoeg stroom is ook effect hebben op Nederlandse huishouden. Op het kaartje van de VRT is te zien dat het gaat om de Brabantse gemeentes Baarle-Nassau, Ossendrecht, Hogerheide en Putte. In Limburg zijn het de gemeentes Leudal, Eijsden-Margraten, Vaals en Gulpen-Wittem.
Daarnaast wordt de prijs van stroom duurder omdat er een hogere vraag is op het Europese energienet en dus, vanuit België, minder aanbod. Een overzicht van de laatste ontwikkelingingen in de kernenergiecrisis lees je hier:
Problemen Doel1 en Doel2
De kernreactoren Doel1 en Doel2 blijven langer uit de roulatie. Doel1 kampt sinds april met een lekkende koelwaterleiding, waardoor radioactief water weglekte. Na de ontdekking werd de kernreactor onmiddellijk stilgelegd. Tot nu toe hebben ze de oorzaak van het lek nog niet weten te ontdekken. De nucleaire waakhond FANC heeft besloten dat Doel1 niet weer open mag tot de leiding is vervangen én de oorzaak is vastgesteld. Aangezien Doel2 vrijwel hetzelfde is als Doel1 heeft het FANC besloten dat ook in Doel2 de leiding vervangen moet worden en stilligt tot de oorzaak van het lek duidelijk is. Dit zorgt ervoor dat het dus nog niet bekend is wanneer Doel1 en Doel2 weer opgestart kunnen worden.
Turbojets als noodoplossing: Kernenergiecrisis gaat door
Doel4, waarbij de betonproblemen uiteindelijk meevielen, zal waarschijnlijk na een renovatie midden december weer opengaan. Echter, met de koudste wintermaanden in aantocht zijn drie kernreactoren misschien niet voldoende. De kans blijft bestaan dat het afschakelplan, waarbij stukken van België een aantal uur zonder stroom zullen zitten om een totale black-out te voorkomen, zal worden opgestart. De minister van energie, Marghem, heeft op allerlei manieren geprobeerd meer stroom bij elkaar te sprokkelen. Zo worden onder andere stroomboten, die normaal gesproken in oorlogsgebieden worden gebruikt, naar België gehaald om vanaf de Schelde de black-out te voorkomen. Ook zijn er oude straalmotoren uit turbojets die gebruikt zullen worden om energie te produceren in geval van hoge nood. Een hele dure, vieze en inefficiënte oplossing.
WISE roept nog steeds op tot verregaande, structurele energiebesparing, zodat deze noodgrepen nu en in de toekomst niet meer nodig zijn.
Opstart Tihange 1 niet zonder twijfels
Vlak voor de heropstart kwam er een rapport uit, waarin een Duitse expert deze beslissing ernstig in twijfel trok. Manfred Mertins stelt dat de verouderde kernreactor niet meer aan de moderne veiligheidseisen voldoet. Ook bekritiseert hij het “grillige” beheer van de installatie. Zo bleek bijvoorbeeld dat de noodstroomvoorziening van Tihange1 er onopgemerkt uit lag.
Kritiek op ENGIE steeds groter
Toen de enorme betonproblemen aan het licht kwamen, sprak een anonieme bron van binnen de kerncentrale zich uit over het onderhoud van de kerncentrales. Deze bron vertelde over het slechte beleid, gebaseerd op pappen en nathouden en zoveel mogelijk winst opstrijken. Ook van buitenaf wordt de kritiek steeds groter. Minister Marghem van Energie stelde in een persconferentie dat het verkopen van hun kernreactoren aan een groot buitenlands bedrijf de grootste fout is geweest die België ooit gemaakt heeft. Greenpeace België voerde begin november actie bij het hoofdkantoor van ENGIE. De energiereus probeert namelijk onder de kosten van de ontmanteling en berging van de kerncentrales en het kernafval uit te komen, door een deal te sluiten met de Belgische regering. In deze deal zou staan dat zij zullen opdraaien voor de huidige beraamde kosten, waaronder de bergingskosten die op zo’n 3,2 miljard liggen. Echter, er bestaat een grote kans dat deze kosten zullen oplopen tot 8 á 10,7 miljard euro. De extra kosten kunnen dan niet meer op ENGIE verhaald worden, waardoor de bevolking er voor moet opdraaien