16 mei 2025

Kabinet negeert eigen waarschuwingen en volhardt in kernenergieplannen

Amsterdam – 16 mei 2025 – De kerncentrales die het kabinet wil bouwen zijn nog verder uit zicht geraakt, zo blijkt uit de kamerbrief die minister Hermans heeft verstuurd. De voorkeurslocatie bij het Zeeuwse Borsele is te krap. De minister kiest daarom voor onderzoek naar nieuwe locaties, waaronder de Groningse Eemshaven.  “De opstelling van het kabinet is volkomen toondoof,” stelt Lisanne Boersma, directeur van Milieuorganisatie WISE: “Nu blijkt dat het inderdaad veel te duur en te ingewikkeld wordt bij Borsele, schepen ze de Groningers er mee op. Terwijl die provincie duidelijk aangeeft geen kerncentrales te willen.”

In Groningen is het verzet tegen kernenergie breedgedragen, de gevolgen van de gaswinning worden daar nog elke dag gevoeld. Volgens oud premier Mark Rutte was Groningen daarom niet in beeld als mogelijke locatie voor kernenergie, minister Hermans zet nu een streep door die belofte. Het ministerie gaat maarliefst drie locaties in Groningen onderzoeken als mogelijke kernenergielocatie. 

De kosteninschatting voor twee kerncentrales is gestegen naar 20 tot 30 miljard euro en de bouw zou eind jaren dertig gereed moeten zijn. Ook deze raming lijkt te optimistisch; een enkele kerncentrale kost in de praktijk al snel 20 miljard euro en neemt minstens 15 tot 20 jaar in beslag om te bouwen. “We zien een politiek prestigeproject dat steeds verder losgezongen raakt van de werkelijkheid. De genoemde kosten en planning zijn misleidend en geflatteerd, de zorgen van omwonenden worden weggewuifd en ondertussen worden miljarden ingezet op een risicovolle en trage technologie,” zegt Lisanne Boersma, directeur van WISE.

De kamerbrief zou gaan over de planning, kostenraming en locatiekeuze. Maar: Volgens de minister kan er maar 2 tot 3 jaar vooruit gekeken worden, de kostenraming is op slechts op buitenlandse plannen gebaseerd en qua locatiekeuze ligt alles weer open. WISE roept de minister op om realiteitszin te tonen en de kernenergieplannen af te blazen, voor het te laat is en de belastingbetaler wordt opgezadeld met steeds hogere kosten. Boersma: “Het is onverteerbaar dat voor kernenergie een blanco cheque wordt uitgeschreven. Zeker gezien de bezuinigingen op gezondheidszorg, onderwijs en klimaatbeleid. Als het kabinet wil investeren in een bewezen schone en betaalbare energievoorziening, dan is inzetten op zon, wind en besparing de enige logische keuze.”