5 oktober 2023

Investeren in zon/wind of energiebesparing levert de meeste CO2-besparing op

Effectief klimaatbeleid wordt steeds urgenter, daar is zo langzamerhand iedereen wel van overtuigd. De vraag is op welke manier het snelst CO2 bespaard kan worden. Milieudefensie en WISE deden er vorig jaar al onderzoek naar, nu ligt er een Franse studie die onze conclusies bevestigen. Investeren in meer zon/windenergie of investeren in energiebesparing levert in de komende jaren de meeste CO2 besparing op.

Greenpeace Frankrijk maakte een analyse van de verschillende mogelijkheden. Het regeringsplan in Frankrijk voorziet in de bouw van 6 nieuwe grote kerncentrales. Ervan uitgaande dat de centrales vanaf einde jaren ’30 aan het stroomnet gekoppeld worden, levert dat tot aan 2050 530 TWh aan stroom op en een CO2 besparing van 24 Mton.

Meer zon en wind

Maar wat gebeurt er als de investering in nieuwe kerncentrales niet gedaan wordt en dat geld naar veel meer zonnepanelen en windmolens gaat. Greenpeace rekende voor dat een investering van € 52 miljard in deze duurzame vormen van elektriciteit opgeteld 102 Mton CO2 gaan besparen. De besparing is dus vier keer zo groot als die van 6 nieuwe kerncentrales. De investering levert aanzienlijk meer stroom op; 1538 TWh.

Afbeelding

Veel meer isolatie

De Franse milieuorganisatie maakte vervolgens de vergelijking met een investering van € 85 miljard in energiebesparing en isolatie van woningen. Dat levert een besparing op van 156 Mton CO2. Daarnaast zorgt dit investeringsprogramma ervoor dat 12 miljoen Fransen uit de energie-armoede worden gehaald. Hun energierekening zal aanmerkelijk lager worden door de veel betere isolatie.

Afbeelding

Beide sporen, zowel meer investeren in zonnepanelen en windmolens, als het isoleren van woningen levert veel meer CO2 besparing op.

Onderzoek Rebel

Eerder kwamen we in Nederland tot dezelfde conclusie. De 5 miljard euro die het Nederlandse kabinet heeft gereserveerd om kernenergie te stimuleren, kan effectiever worden ingezet in directe verduurzaming. Dit geldt zowel voor het behalen van de klimaatdoelen, het helpen van mensen in energie-armoede als het verbeteren van de economische structuur van Nederland, becijferde advies- en onderzoeksbureau Rebel in opdracht van WISE en Milieudefensie.

Meer lezen: