16 januari 2020

Ingezonden brief NRC

Eurocommissaris Frans Timmermans zei in een interview met NRC: “Gelet op de prijsdaling van duurzame energiebronnen als wind en zon, vind ik de businesscase voor kernenergie gewoon niet sterk. Ik hoop dat de voorstanders van kernenergie er even weinig ideologisch en even zakelijk naar kijken als ik nu doe.”

Als reactie hierop schreef Rosanne Hertzberger een column met een aantal onbegrijpelijke uitspraken. WISE stuurde een lezersbrief naar de NRC.

Rosanne Hertzberger schreef in haar column van afgelopen weekend (Luister Frans, ik wil juist méér kernenergie, 11/1): „Er kan zomaar een bestuurlijke ramp gebeuren zoals in Duitsland in 2011, toen de regering Merkel besloot om na Fukushima (…) resoluut alle kerncentrales bij het grof vuil te zetten. Ze hebben er nog steeds spijt van.”

Onzin. De Duitse regering en de grote meerderheid van de bevolking staan nog steeds vierkant achter de kernuitstap. Dat heeft de Energiewende mogelijk gemaakt en daardoor de ontwikkeling en prijsdalingen van hernieuwbare energie. Meer dan het afgeschakelde vermogen van kerncentrales werd vervangen door hernieuwbare bronnen. Volgens Frans Timmermans is er geen goede businesscase voor kernenergie te maken: het is te duur. Hertzberger stelt dat windenergie zonder subsidie ook te duur zou zijn: „En nu de subsidies voor wind op zee afnemen, wordt het ook daar moeilijker om financiers te vinden.” Inmiddels draaien de eerste windmolens zonder subsidie. Vattenfall bouwt komend jaar het tweede subsidieloze windpark op de Noordzee.

Het enige wat overeind blijft, is dat Hertzberger kernenergie wil, maar het is onduidelijk waarom, behalve dat je best onwetenschappelijke voorkeuren zou mogen hebben. Wij onderschrijven Timmermans’ hoop dat voorstanders van kernenergie er even weinig ideologisch en even zakelijk naar kijken als hij dat doet.

Overigens zegt Hertzberger ook dat Fukushima nul stralingslachtoffers heeft geeist. Voor zover wij weten zijn er op dit moment 3 mensen overleden waarvan is erkend dat dit komt door oorzaken waarbij een te hoge stralingsdosis een rol heeft gespeeld. Er zijn meer dan 2000 mensen overleden door de complicaties rond de evacuaties. Een 10-tal door ongevallen in de kerncentrale. 160.000 mensen werden geëvacueerd, waarvan ongeveer een kwart nooit meer zal kunnen terugkeren naar hun huis. De totale schade is rond the 380 miljard Euro.