15 februari 2024

Britse kerncentrale Hinkley Point C zorgt voor spanning met Frankrijk

Parijs, 12-02-2024 – Frankrijk roept Groot-Brittannië op mee te betalen aan de oplopende kosten voor kerncentrale Hinkley Point C. Dat maakte Franse minister van Financiën Bruno Le Maire dinsdag bekend. Vooralsnog weigert Groot-Brittannië mee te betalen aan de kerncentrale met een kostenoverschrijding van 155%: van £46 miljard in plaats van £18 miljard (omgerekend €54 miljard in plaats van €21 miljard).  

Eerder trok het Chinese General Nuclear Power Corp de financiering uit de kerncentrale in aanbouw terug, waardoor het Franse staatsbedrijf EDF in alle waarschijnlijkheid alleen opdraait voor de oplopende kosten van de kerncentrale. Eerder liet Groot-Brittannië weten niet van plan te zijn mee te betalen aan de kostenoverschrijding. Op de oproep van de Franse minister is nog niet gereageerd vanuit Londen.

EDF is één van de kandidaten voor de bouw van de extra Nederlandse kerncentrales, mogelijk in Zeeland. Het is nog onduidelijk of de kostenoverschrijding consequenties hiervoor heeft. EDF gaat ook in Frankrijk aan de slag met kerncentrales. ‘Laat dit een les zijn voor Nederland,’ reageert Lisa Busink, campagnemedewerker bij milieuorganisatie WISE ‘Dit gedoe kunnen wij nu voorkomen door in te zetten op een 100% hernieuwbaar systeem. Daar horen kerncentrales niet bij.’