31 mei 2024

Groots anti-kernenergie blok op de Klimaatmars op de Zuidas

Amsterdam – Het anti-kernenergieblok op de Klimaatmars was luid en massaal aanwezig op de Zuidas. Tientallen mensen vormden de groep genaamd ‘Nuclear Waste of Money’. Ze protesteerden tegen de 14 miljard euro die de politiek reserveert voor nieuwe kerncentrales. Zij vinden dit weggegooid geld. “De coalitie verzwakt het klimaatbeleid maar trekt wel 14 miljard uit voor onnodige kerncentrales. Dit is roekeloos, het jaagt burgers op hogere energiekosten en biedt geen oplossing voor de klimaatcrisis”, verzucht Lisanne Boersma zich, directeur van Milieuorganisatie WISE. 

Kernenergie is weggegooid geld 

De demonstranten zijn niet alleen fel tegenstander van kernenergie, maar ze maken zich ook grote zorgen om de rijksbegroting. ‘De nieuwe coalitie wil 14 miljard uitgeven aan de bouw van 4 kerncentrales, maar dat is lang niet voldoende. Waarschijnlijk zal één kerncentrale al duurder uitvallen’ vertelt Boersma.  

Bussen vol Zeeuwen en West-Brabanders 

Speciaal voor de Klimaatmars reisden bussen vol actievoerders vanuit Middelburg, Goes, Breda en Tilburg naar de Zuidas. ‘Het klimaat gaat ons aan het hart, en het behoud van onze mooie natuur ook. Kerncentrales passen daar niet bij.’ legt Frieda Kas uit, klimaat en anti-kernactivist uit Zeeland. 

Zuidas 

WISE is blij met de meer dan 15.000 betogers vandaag op de Zuidas. Nog te veel bedrijven in de fossiele én nucleaire industrie. Pensioenfonds ABP is onlangs gestopt met het investeren in olie en gas, maar zet de deur voor investeren in kernenergie wél open. ‘Ongelooflijk en dom. Ze noemen kernenergie zelfs duurzaam!’ reageert Boersma ‘Kernenergie heeft niets met duurzaamheid te maken én is ook nog eens een bodemloze put.’ Met haar laatste opmerking verwijst Boersma naar het nieuws dat de Europese Investeringsbank vanwege het grote financiële risico niet in kernenergie zal investeren.