You are here

Essent

Rapportcijfers

De consumententak van Essent werd in oktober 2018 op duurzaamheid beoordeeld met een 5,6. Dit zijn de duurzaamheidscores van de afgelopen jaren gebaseerd op het Onderzoek Duurzaamheid Nederlandse Stroomleveranciers:

2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
3,5 3,6 3,2 3,0 3,0 5,2 5,6

Uit het rapport

De score van dit bedrijf ontstaat door de combinatie van de volgende deelcijfers:

  • Voor de investeringen krijgt Essent het cijfer 7,1. Dit cijfer is voor 33% bepalend voor de eindscore. Ten opzichte van 2017 stijgt dit deelcijfer met 0,8 punten.
  • Het cijfer voor het bedrijfsonderdeel ‘inkoop’ is 3,2. Dit cijfer is voor 12% bepalend voor de eindscore.
  • Het cijfer voor het onderdeel ‘levering’ is 5,2. Het bedrijf levert groene stroom, maar 84% van die levering is onderbouwd met GvO’s uit het buitenland waarvoor er een lagere score wordt gegeven. Dit cijfer is voor 55% bepalend voor de eindscore.

Essent wordt beoordeeld aan de hand van het investeringscijfer van moederconcern innogy en scoort in dat bedrijfsonderdeel een 7,1.
Levering blijft met een wegingspercentage van 55% het belangrijkste bedrijfsonderdeel van Essent. De score veranderd hier nauwelijks ten opzichte van
vorig jaar. De score in het bedrijfsonderdeel inkoop zakt flink omdat de handelsmix slechter wordt gewaardeerd. De Nederlandse handelsmix bestaat voor 52% uit stroom die met gascentrales wordt geproduceerd. 
Essent zou haar score vooral kunnen verbeteren door meer wind- en zonne-energie uit Nederland in de leveringsmix op te nemen.

Meer info

Essent is met 2,4 miljoen klanten (stand: december 2016) de grootste energieleverancier van Nederland. Essent was van 2009 tot 2016 een volledige dochter van het Duitse concern RWE. In 2016 heeft RWE haar duurzame activiteiten (zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen van windparken) ondergebracht in een nieuw bedrijf genaamd innogy. Maar RWE heeft nog steeds 76,8% van de aandelen van innogy, wat wederom 100% eigenaar van Essent is. Essent is ook onderdeel geworden van innogy en heeft binnen deze nieuwe multinational de taak om stroom te leveren in de Benelux. De stroom die Essent aan haar klanten levert wordt ingekocht bij RWEST, het handelsbedrijf van RWE. En om het beeld compleet te maken: Ook Essent heeft weer verschillende dochterondernemingen. De bekendste is wellicht stroomleverancier Energie:direct die zich profileert als prijsvechter op de consumentenmarkt voor energie.

RWE staat bekend als de grootste CO2 producent van Europa en onderhoudt twee kolencentrales in Nederland. De nieuwste, de Eemshavencentrale met een vermogen van 1600 MW, werd geopend in 2015. Deze centrale is de grootste van Nederland (ook qua uitstoot) en ligt gelegen naast de Waddenzee (UNESCO Werelderfgoed). De kerncentrale in Borssele is voor 30% in handen van RWE. Het betreft een centrale uit 1973 met een vermogen van 485 MW.

Stroometiket

Hieronder vind je het actuele stroometiket van dit bedrijf. Daarnaast is te zien hoe het stroometiket zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld.
Let op: Voor het duurzaamheidsgehalte van de geleverde stroom (wat op het stroometiket te zien is) krijgt de leverancier een beoordeling. Dit cijfer is slechts voor een klein deel bepalend voor de eindscore van onze duurzaamheidsranking. Voor energieleveranciers die veel (des)investeren is dit nog veel kleiner, soms maar 1%. Het stroometiket kan dus soms een vertekend beeld geven van hoe duurzaam de leverancier daadwerkelijk is.

Legenda