You are here

Essent

Rapportcijfers

WISE doet elk jaar onderzoek naar de duurzaamheid van alle Nederlandse stroomleveranciers. De consumententak van Essent werd in november 2019 op duurzaamheid beoordeeld met een 4,6.

2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
3,5 3,6 3,2 3,0 3,0 5,2 5,6 4,6

Uit het rapport

Essent is in september 2019 overgenomen door E.On maar aangezien de overname plaatsvond na de peildatum van dit onderzoek worden de investe­ringen van Innogy en RWE (de voormalige moeder­bedrijven) nog meegenomen voor de score van dit onderzoek. De eindscore reflecteert dus de duur­zaamheid van Essent voor de overname.

De score van dit bedrijf ontstaat door de combinatie van de volgende deelcijfers:

  • Voor de investeringen krijgt Essent het cijfer 9,9. Dit cijfer is voor 4% bepalend voor de eindscore. Ten opzichte van 2018 stijgt dit deelcijfer met 1,8 punten. Dit gaat om de investering van de voormalige moederbedrijven Innogy en RWE. Investeringen van het huidige moederbedrijf E.On zijn voor dit onderzoek niet meegenomen.
  • Het cijfer voor het bedrijfsonderdeel ‘inkoop’ is 3,1. Dit komt omdat Essent vrijwel alleen grijze handelsmix inkoopt. Dit cijfer is voor 72% bepalend voor de eindscore.
  • Het cijfer voor het onderdeel ‘levering’ is 8,4. Dit cijfer is voor 24% bepalend voor de eindscore. Ten opzichte van 2018 stijgt dit deelcijfer met 3,2 punten. Dit komt omdat er meer Europese windcertificaten in de leveringsmix is opgenomen.

Om beter te scoren in dit onderzoek zou het bedrijf vooral haar inkoopbeleid moeten veranderen:in plaats van handelsmix zou er duurzame elektrici­teit direct bij de bron ingekocht moeten worden.

Meer info

Essent is met 2,4 miljoen klanten (stand: december 2016) de grootste energieleverancier van Nederland. Essent was van 2009 tot 2016 een volledige dochter van het Duitse concern RWE. In 2016 heeft RWE haar duurzame activiteiten (zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen van windparken) ondergebracht in een nieuw bedrijf genaamd innogy. Maar RWE heeft nog steeds 76,8% van de aandelen van innogy, wat wederom 100% eigenaar van Essent is. Essent is ook onderdeel geworden van innogy en heeft binnen deze nieuwe multinational de taak om stroom te leveren in de Benelux. De stroom die Essent aan haar klanten levert wordt ingekocht bij RWEST, het handelsbedrijf van RWE. En om het beeld compleet te maken: Ook Essent heeft weer verschillende dochterondernemingen. De bekendste is wellicht stroomleverancier Energie:direct die zich profileert als prijsvechter op de consumentenmarkt voor energie.

RWE staat bekend als de grootste CO2 producent van Europa en onderhoudt twee kolencentrales in Nederland. De nieuwste, de Eemshavencentrale met een vermogen van 1600 MW, werd geopend in 2015. Deze centrale is de grootste van Nederland (ook qua uitstoot) en ligt gelegen naast de Waddenzee (UNESCO Werelderfgoed). De kerncentrale in Borssele is voor 30% in handen van RWE. Het betreft een centrale uit 1973 met een vermogen van 485 MW.

Essent is in september 2019 overgenomen door E.On.

Stroometiket

Hieronder vind je het actuele stroometiket van dit bedrijf. Daarnaast is te zien hoe het stroometiket zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld.
Let op: Voor het duurzaamheidsgehalte van de geleverde stroom (wat op het stroometiket te zien is) krijgt de leverancier een beoordeling. Dit cijfer is slechts voor een klein deel bepalend voor de eindscore van onze duurzaamheidsranking. Voor energieleveranciers die veel (des)investeren is dit nog veel kleiner, soms maar 1%. Het stroometiket kan dus soms een vertekend beeld geven van hoe duurzaam de leverancier daadwerkelijk is.

Legenda