20 december 2019

Kamervragen over grijze zakelijke markt

Na de publicatie van ons jaarlijkse rapport met daarin de duurzaamheidsranking van stroomleveranciers werden en door Matthijs Sienot, Tweede Kamerlid van D66, Kamervragen gesteld over waarom de zakelijke markt zoveel grijzer is dan de consumentenmarkt.

Hoewel consumenten bereid zijn over te stappen naar echte groene stroom blijft de zakelijke markt echt achter. En dat terwijl de zakelijke markt qua leveringsvolume zo’n drie keer groter is. Sienot stelde vragen over wat het kabinet kan doen om deze markt te verduurzamen en de vraag naar groene stroom te stimuleren.

Minister Wiebes heeft inmiddels gereageerd, lees hier de vragen en antwoorden terug.

Enkele zaken ter verduidelijking:

In antwoord 2 geeft de minister aan dat leveranciers die hoog scoren alleen handelshuizen zijn en niet zelf investeren. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit relevant zou zijn maar het is ook niet waar. Dit geldt voor sommigen, maar bijvoorbeeld niet voor HVC, Pure Energie en Greenchoice. Daarnaast zijn er een aantal leveranciers die hoog scoren en weliswaar niet zelf investeren maar intensief samenwerken met coöperaties en op die manier bijdragen aan de investeringen. Dat is iets fundamenteels anders dan ‘alleen handelshuis’ zijn.

In de antwoorden van de minister lezen wij dat hij weinig kan betekenen om de vraag naar groene stroom op de zakelijke markt te stimuleren, dat hij liever wacht op aanpassingen op Europese regelgevingen zoals het ETS systeem of de “Green New Deal”. We hadden, gezien de urgentie van de klimaatcrisis, op meer urgentie van de minister gehoopt. Met onze campagne carbonkiller geven wij al enige tijd aan dat het ETS systeem niet goed werkt en wachten op Europese richtlijnen is niet de voortvarendheid die gewenst is om klimaatproblemen het hoofd te bieden.

De heer Sienot doet enkele concrete suggesties om bedrijven te stimuleren op duurzame stroom over te stappen maar helaas zien we hier weinig van terug in de antwoorden van de minister.