28 maart 2024

Frans onderzoek zet plannen Nederlandse kerncentrales op losse schroeven 

[Amsterdam, 28 maart 2024] – Greenpeace Frankrijk legt de financiële debacles bloot van de Franse kerncentrale exploitant EDF. De Franse atoomplannen vallen waarschijnlijk 73% duurder uit mét forse bouwtijdoverschrijdingen. EDF is ook kandidaat voor de bouw van twee extra kerncentrales in Nederland. Daarmee zijn de blunders ook relevant voor Nederland.  

EPR1 van de baan 

Na alle fiasco’s met de EPR1, het type kerncentrale die EDF nu bouwt en waar de bouwkosten en –tijden gigantisch uitlopen, is het zeer aannemelijk dat EDF hierna alleen nog EPR2 centrales wil bouwen. Deze zullen pas in 2040 op het net aangesloten kunnen worden in Frankrijk.  

Franse plannen 73% duurder 

Frankrijk wil 6 nieuwe kerncentrales bouwen. Als deze van het type EPR2 zijn, zal dit een kostenpost van 90 miljard worden. Dit is €15 miljard per kerncentrale. Dit valt 73% hoger uit dan de eerder geschatte 52 miljard.  

Wat betekent dit voor Nederland? 

Klimaatminister Jetten wil twee kerncentrales bouwen, maar niet experimenteren. Dat betekent dat hetzelfde type kerncentrale al gerealiseerd moet zijn. Aangezien EDF zeer waarschijnlijk geen nieuwe EPR1 centrales wil bouwen, betekent dat Nederland voor 2 EPR2 centrales zal moeten gaan. Greenpeace Frankrijk legt bloot dat de eerste EPR2 reactor pas af zal zijn in 2040. Als Jetten met EDF in zee gaat, kan de bouw van de Nederlandse kerncentrales pas daarna starten.  

Daarnaast zou minister Jetten zijn budget flink moeten opschroeven. Nu is €5 miljard er gereserveerd en uit overheidsbronnen blijkt dat ze uitgaan van maximaal €14,5 miljard aan kosten voor de twee kerncentrales. Maar volgens Greenpeace Frankrijk zou dat €30 miljard moeten zijn.  

Reactie WISE
‘EDF bewijst keer op keer dat het geen realistische plannen kan maken, wat typerend is voor de hele nucleaire industrie. Nederland zou moeten kiezen voor betrouwbare en betaalbare stroom uit wind en zon en een echt duurzaam energiesysteem.’ 

Het rapport van Greenpeace Frankrijk vind je hier.