25 mei 2022

Fietsketting tegen nieuwe kerncentrales

Samen met Belgische en Duitse organisaties tegen kernenergie stapt WISE op zondag 10 juli op de fiets voor een protest tegen nieuwe kerncentrales. Die dag zal een grote groep fietsers vanaf Luik vertrekken naar Maastricht waar ze ontvangen worden met een korte manifestatie. De manifestatie vindt plaats tussen 13.00 en 14.00 op de Markt in Maastricht. ’s Middags vertrekken de fietsers naar het Duitse Aken. De protestfietstocht is onderdeel van een meerdaagse tocht langs Duitse nucleaire sites.

De organisatie van het Fietsprotest is in handen van het Duitse Ausgestrahlt, een Duitse milieu-organisatie, die zich al lange tijd verzet tegen kernenergie.  Het fietsprotest start zaterdag 9 juli in Tihange, waar nog drie Belgische kernreactoren in bedrijf zijn. Tihange-2 is de bekende centrale met scheuren in het reactorvat. Op zondag 10 juli doen de fietsers Maastricht aan. Samen met inwoners van de stad, organiseert WISE op de centraal gelegen Markt een korte manifestatie. De manifestatie staat in het teken van de plannen om twee nieuwe kerncentrales te bouwen. Hoewel aan de kust gelegen locaties, zoals Borssele of de Maasvlakte eerder in aanmerking zullen komen, zijn er ook geluiden om in Limburg kerncentrales te bouwen. Het zou dan gaan om kleine kernreactoren, de zogenaamde Small Modular Reactors (SMR’s) .

Geen kernenergie

WISE maakt zich zorgen over de komst van nieuwe kerncentrales in Nederland.  Investeren in energiebesparing, meer zon en wind en veel intensievere Europese samenwerking is nodig om de elektriciteitsvraag van Nederland te dekken. Nieuwe kerncentrales zijn veel te gevaarlijk, produceren radioactief kernafval dat we 100.000-den jaren zullen moeten opbergen en waar we in Nederland nog geen oplossing voor hebben. Ook is kernenergie een veel te dure vorm van energie-opwekking en zal het Nederland op extra hoge kosten jagen. Daarmee wordt de noodzakelijke energietransitie juist vertraagd en niet versneld zoals voorstanders willen doen geloven. Juist ook kleine kerncentrales gaan zorgen voor problemen, omdat deze alleen nog op de tekentafel bestaan.

Fietsprotest

WISE roept mensen op om mee te doen aan het fietsprotest. Geef je hier op:

Fietsketting tegen nieuwe kerncentrales

Ja, ik fiets graag mee

Meer informatie over de gehele fietstocht op www.ausgestrahlt.de