Vandaag presenteerde het expertteam Energiesysteem 2050 een belangrijk advies aan Minister Jetten. De kernboodschap: versnel de energietransitie en zet in op besparing. Het expertteam betwijfelt nut en noodzaak van twee nieuwe kerncentrales. Het adviseert geen onomkeerbare stappen te zetten in verband met kernenergie.
Minister Jetten (Klimaat & Energie) komt dit jaar met het Nationaal Plan Energiesysteem 2050. Dit is een langetermijnvisie op hoe Nederland er in 2050 uit ziet en welke vormen van energie daarbij passen. Om tot een goed plan te komen heeft Jetten zich laten adviseren door een groep experts. Dit expertteam heeft vandaag haar advies gepresenteerd.
Nederland in 2050
Het expertteam schetst een wenkend perspectief voor Nederland. In 2050 zal Nederland er groener, schoner en stiller uitzien. Ze schetsen een land waarin veel met het openbaar vervoer en fiets gereisd wordt. Veel mensen wonen in groene steden en dorpen waarin voorzieningen op loopafstand zijn. “De economie is gericht op welvaart én welzijn. We kopen anders, hergebruiken vrijwel alles, en voeden ons plantaardiger. De totale energievraag gaat omlaag.”
De experts pleiten voor snelle elektrificatie, inzet van waterstof, lokale energiesystemen, nieuwe duurzame koolstofketens voor de industrie, energie-efficiëntie en vooral heel veel energiebesparing. “Dat wat je niet nodig hebt, hoef je ook niet op te wekken.” stelt het team.
Kernenergie
Het Expertteam is sceptisch over de ontwikkeling van nieuwe kerncentrales. “Beoordeel of financiële deelname in kerncentrales een goede besteding van overheidsgeld is. Hoogstwaarschijnlijk zal kernenergie een relatief klein onderdeel van het schone elektriciteitssysteem vormen. Bij een overvloedig aanbod van wind- en zonne-energie zullen kerncentrales niet zonder meer volcontinu kunnen draaien, waardoor ze duur zullen zijn.” stellen de experts.
Daarbij heeft het team twijfels over de gewenste locatie voor de kerncentrales en de bouwduur ervan. Zo wordt er al veel windenergie opgewekt aan de kust bij Zeeland, waarvoor de kerncentrales een mogelijk obstakel worden. Ook verwachten de experts dat de centrales pas stroom leveren in 2040, wat te laat is voor een klimaatneutraal energiesysteem. Volgens het team moet in 2035 de volledige elektriciteitsvoorziening al klimaatneutraal zijn.
Reactie WISE
WISE omarmt het geschetste perspectief en onderschrijft de versnelling en de nadruk op besparing. De scepsis over kernenergie vindt WISE terecht. “Dit kabinet heeft zelf om advies gevraagd van onafhankelijke experts. Het is teleurstellend dat Minister Jetten de aanbevelingen over kernenergie naast zich neer lijkt te leggen, alleen omdat coalitiepartners VVD en CDA hun zinnen hebben gezet op kerncentrales’ aldus Gerard Brinkman, woordvoerder kernenergie bij WISE.