26 november 2019

Energiedemocratie: stijging aantal energiecoöperaties

Burger worden steeds vaker zelf stroomproducent. Er is een snelle groei van lokale energiecoöperaties, blijkt uit de Lokale Energie Monitor.

Er zijn steeds mee succesvolle initiatieven van Nederlanders die samen duurzame energie opwekken. Uit onderzoek van Lokale Energie Monitor bleek dat in 2019 de productie van burgerprojecten met 70 procent steeg in vergelijking met 2018. Met 582 energie-coöperaties nemen minstens 85.000 Nederlanders deel aan een energiecoöperatie.

In het klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt over het opwekken van stroom door energiecooperaties. Het idee is dat dit soort projecten zorgt voor meer draagvlak. Burgers kunnen namelijk meedoen, inspraak hebben in waar de projecten plaatsvinden en er zelfs ook iets aan kunnen verdienen. In 2030 moet de helfst van de energie die op land wordt opgewekt in handen zijn van lokale initiatiefnemers.

Hoe krijg ik stroom van lokale energie coöperaties?

Leveranciers kunnen de stroom en de garanties van oorsprong van deze cooperaties inkopen en leveren aan hun klanten als duurzame stroom.

Leveranciers die uitsluitend stroom inkopen bij coöperaties zijn om | nieuwe energie en Energie VanOns. Maar ook andere leveranciers werken veel samen met cooperaties, zoals Greenchoice, Huismerk Energie en Vandebron. Ook Eneco heeft op kleine schaal projecten met cooperatief, maar zij kopen verder voornamelijk grijze handelsmix in, en socren ook jaren een onvoldoende op onze duurzaamheidsranking.
Wil jij ook stroom van deze coöperaties, stap dan over naar Hollandse groene stroom via onze energievergelijker.

WISE op bezoek bij een energieproject bij Nijmegen, aangesloten bij Huismerk Energie