DELTA

Rapportcijfer

WISE doet elk jaar onderzoek naar de duurzaamheid van alle Nederlandse stroomleveranciers. De consumententak van Delta werd in 2019 op duurzaamheid beoordeeld met een 5,4. Bekijk hier de beoordeling van de zakelijke tak van Delta.

2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019 
3,5  3,8  3,3  4,4  3,7  niet beoordeeld  3,8  5,4 

Uit het rapport

De score van dit bedrijf ontstaat door de combinatie van de volgende deelcijfers: 

Om beter te scoren in dit onderzoek zou het bedrijf vooral haar inkoopbeleid moeten veranderen: in plaats van handelsmix zou er duurzame elektrici­teit direct bij de bron ingekocht moeten worden. Ook zou de score verbeterd kunnen worden door meer wind­ en zonne­energie uit Nederland in de leveringsmix op te nemen. 

Meer info 

Delta NV was tot maart 2017 voor 70% eigenaar van de kerncentrale Borssele (Essent de overige 30%). Toen werd flink gereorganiseerd en ontstonden er twee nieuwe bedrijven: 

  1. Het Zweedse investmentfonds EQT nam de particuliere klanten over en verzorgt sindsdien de energielevering aan de voornamelijk Zeeuwse klanten. De merknaam Delta wordt hiervoor aangehouden. 
  2. De kerncentrale en andere productiefaciliteiten zijn ondergebracht in het bedrijf PZEM dat zich richt op productie, handel en levering op de (groot)zakelijke markt. 

Delta is nu in feite een handelshuis geworden: het koopt grijze stroom in op de groothandel en verkoopt deze gecombineerd met GvO’s (groene stroom certificaten) door aan haar klanten. Deze praktijk draagt weinig of niets bij aan de vergroening van de Nederlandse energievoorziening. We raden daarom aan om snel over te stappen naar een écht duurzaame stroomleverancier. 

Stroometiket

Let op: Voor de geleverde stroom (wat op het stroometiket te zien is) krijgt de leverancier een 7.4 als beoordeling. Dit cijfer is voor slechts 25% bepalend voor de eindscore. Het stroometiket kan dus een vertekend beeld geven van hoe duurzaam de leverancier daadwerkelijk is en hoe zij scoren op onze duurzaamheidsranking: een 3.8.

Stap nu over naar een echt duurzame energieleverancier!