16 juni 2020

Demonstratie Borssele 2020

In Nederland staat nog één kerncentrale en wel in Borssele. Op 19 juni 1973,  47 jaar geleden kreeg Borssele haar vergunning om elektriciteit te produceren. Zowel in de landelijke, maar ook in de provinciale politiek gaan er stemmen op om de vergunning te verlengen tot na 2033. Dat is een slechte zaak. WISE vindt dat de kerncentrale zo snel mogelijk gesloten moet worden. Pas dan kan er echt gekozen worden voor duurzame energie. Op 19 juni, de dag van de vergunning, demonstreerde WISE bij de kerncentrale, zodat deze eindelijk met pensioen kan.

Doorgeef-Demo 19 juni

In verband met Corona-maatregelen werd het geen ‘gangbare’ demonstratie, maar een zogenaamde doorgeef-demo. Gedurende de hele dag zijn 47 demonstranten telkens een kwartier gaan demonstreren. Het aantal demonstranten stond symbool voor het aantal jaren dat Borssele al draait.

Waarom moet Borssele met pensioen?

Hoe ouder de centrale, hoe meer gebreken. Hoe meer geld er dus nodig is om de centrale aan de hoogste veiligheidseisen te laten voldoen. En hoewel de kans op een ongeluk klein is, zijn de gevolgen als dat wel gebeurt desastreus. Bij een normale zuidwesten-wind moeten er al gauw een miljoen mensen geëvacueerd worden!

Omdat het niet altijd waait en ook de zon wel eens achter een wolk zit, zou Borssele open moeten blijven. Het betreft echter een kleine centrale waarvan de capaciteit vrij gemakkelijk door andere bronnen kan worden opgevangen. Investeren in duurzame energie en buffersystemen is slimmer dan investeren in een oude kerncentrale.

De kerncentrale produceert zeer gevaarlijk radioactief afval, waar we nog steeds geen oplossing voor hebben. Het wordt nu tegen hoge kosten in een ernaast gelegen hal opgeslagen, maar wat we er de komende honderdduizenden jaren mee moeten doen, weet nog niemand.

Oude kerncentrales moeten daarom met pensioen en Borssele zo snel mogelijk. Meer achtergrondinformatie over de kerncentrale in Borssele?