26 februari 2024

Sluit de kolencentrales én haal de CO2-rechten uit de markt!

Kolencentrales moeten zo snel mogelijk sluiten om nog onder de 1,5 graad opwarming te blijven. Door de ‘wet verbod op kolen’ sluiten al onze kolencentrales in 2030, en de Amercentrale al in 2025. Maar als niet óók de vrijgekomen CO2-rechten uit de markt gehaald worden, worden die gewoon door bedrijven elders gebruikt om uit te stoten. Niet alleen de centrales moeten dicht, ook de bijbehorende uitstootrechten uit het ETS moeten in veilingmindering worden gebracht.

Nú is het moment voor actie

De Amercentrale gaat na dit jaar geen kolen meer verstoken, dus dit is een crúciaal moment om de overheid in actie te krijgen. Onze eis is duidelijk: Haal de CO2-rechten van de Amercentrale uit de markt! Alleen als er naast het sluiten van de centrale ook de rechten worden vernietigd heb je echte klimaatwinst. Op dit moment heeft Duitsland al extra beleid voor de ETS-rechten van hun te sluiten kolencentrales. Er is geen enkele reden voor Nederland om dit voorbeeld niet te volgen.

Wat gaan we doen?

Op dit moment loopt onze crowdfunding om een effectieve campagne neer te zetten. Wij  willen activiteiten uitvoeren zoals: organiseren van bijeenkomsten, het starten van een petitie, actie bij de Amercentrale, bouwen van een nieuwe actiepagina op onze website waar je ook zelf halve en kwart CO2-rechten kunt vernietigen, contact met politici en het ministerie, onderzoek naar beleid van andere EU-landen rondom sluiten van kolencentrales, etc.

Wat kun jij doen?

WISE wil de komende maanden campagne voeren om te zorgen dat onze overheid de beslissing neemt om de ETS-rechten van de markt te halen. Met zoveel mogelijk mensen proberen we de druk op te voeren. Dit is wat jij alvast kan doen:

  • Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze plannen en acties;
  • Doneer aan onze crowdfunding voor deze campagne;
  • Teken onze petitie: “Kolencentrale dicht? CO2-rechten uit de martk!”
  • Lees je in over hoe dit precies zit en waarom het belangrijk is.

 

 

 

Doe mee

Dit kan jij doen om bij te dragen aan deze campagne:
buy out the bubble
Vernietig CO2-rechten
voorkom de uitstoot van kolencentrales
Steun onze crowdfunding
Teken de petitie!
Amercentrale dicht? CO2-rechten uit de markt!

Gerelateerde artikelen


Artikel

Kolencentrales en ETS-rechten Q&A

6 minuten

Artikel

ETS ‘cap & trade’ systeem

4 minuten