27 januari 2023

Borssele 2 en 3, Doch ’t nie!

Het Zeeuwse burgerinitiatief Stroom naar de Toekomst organiseert samen met Laka en WISE in de week vanaf 11 februari een Zeeuwse debatweek over kernenergie onder het motto “Borssele 2 en 3, doch ’t nie !”. In deze debatweek gaan vrijwilligers op pad om in Zeeland circa 75.000 raamposters te verspreiden, staan we op marktpleinen om informatie te geven en worden in 5 plaatsen debatavonden met provinciale politici georganiseerd.

Stroom naar de Toekomst is een Zeeuws initiatief van burgers dat zeer kritisch staat tegenover de plannen om 2 nieuwe kerncentrales in Borssele te bouwen.  In de debatweek gaan we laten zien dat het verzet in Zeeland tegen deze bouw springlevend is.

We zetten uiteraard grote vraagtekens bij de nucleaire plannen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de aantasting van het Zeeuwse landschap met nieuwe hoogspanningsmasten. Maar ook zijn er risico’s als er 2 nieuwe kerncentrales in de steeds vollere provincie komen. Op de poster vragen we ons af of de komst van nieuwe kerncentrales wel nodig is en of het energieprobleem niet veel beter met energiebesparing en meer zon en wind kan worden opgevangen.

Samen met tientallen vrijwilligers gaan we circa 75.000 raamposters verspreiden met als leus ” Borssele 2 en 3, doch ’t nie !”.  Op de achterzijde van de poster wordt informatie gegeven over kernenergie, de alternatieven ervoor en praktische informatie over de debatweek.

5 Debatavonden over kernenergie

In 5 plaatsen organiseert Stroom naar de Toekomst debatavonden, waar provinciale politici met elkaar de degens zullen kruisen over het onderwerp kernenergie.
De plaatsen zijn:
  • Middelburg, 11 februari, 20.00 Zeeuwse Bibliotheek
  • Terneuzen, 14 februari, 20.00 Cinecity
  • Vlissingen, 15 februari, 20.00 Cinecity
  • Goes, 16 februari, 20.00, De Vier Linden
  • Heinkenszand, 17 februari, 20.00 De Stenge
Iedereen is van harte welkom om te luisteren en vragen te stellen. Aanmelden is niet nodig.
Wel roept Stroom naar de Toekomst mensen op om mee te doen en eveneens een poster achter het raam te hangen. Je kunt de posters aanvragen dmv onderstaand formulier

Zeeuwse Actieweek

Tijdens een actieweek organiseren we in Zeeland vijf debatten en willen we zoveel mogelijk posters en flyers verspreiden. We gaan op stations posters uitdelen en we gaan de wijken in om ze te verspreiden. Ook staan we op marktpleinen en organiseren we debatten met politici. Heel Zeeland moet informatie over kernenergie krijgen.

Ja, ik doe graag mee aan de Zeeuwse debatweek