You are here

Het afval dat we niet kunnen opruimen tijdens World Cleanup Day

Submitted by Beheerder on Fri, 20/09/2019 - 14:37

Overal ter wereld ruimen op 21 september mensen afval op in het kader van World Cleanup Day, een fantastisch initiatief. Ook in Nederland doen duizenden vrijwilligers mee om hun leefomgeving een stukje schoner te maken, maar hoe zit het met het afval dat niet op te ruimen is? Afval dat weigert te verdwijnen en dat we ondertussen ongestoord blijven produceren. Juist – wat doen we met kernafval?

Stand van zaken kernafval Nederland

Er is op dit moment geen oplossing voor het kernafvalprobleem en de overheid steekt haar kop in het zand: volgens het huidige beleid hoeft er pas over 100 jaar een definitieve plan te komen. Het schuift dit probleem naar volgende generaties.Tot die tijd ligt het radioactieve materiaal opgeslagen in Borssele, Zeeland. Hoewel er nog geen beslissing is genomen over waar en hoe het kernafval dat nog honderdduizenden jaren radioactief is moet worden opgeslagen, blijft de kerncentrale in Borssele open en blijft de afvalhoop dus groeien. Lees hier meer over ons dossier kernafval.

Op dit moment heeft de overheid het Rathenau Instituut de opdracht gegeven een dialoog te starten over een permanente oplossingen voor kernafval. Dit is een stap in de juiste richting maar daarvoor moeten de randvoorwaarde voor een dialoog kloppen. Zolang er geen definitieve oplossing is voor kernafval moet er gestopt worden met het produceren van kernafval! 

Wat kunt u doen? 

  • Pleiten voor sluiting van de kerncentrale Borssele
  • Steun WISE: de komende jaren worden er veel belangrijke besluiten genomen over de toekomst van het kernafval. WISE wil zich daar intensief tegenaan bemoeien. Dat kan alleen als we voldoende donateurs hebben.
  • Meer mensen informeren; WISE helpt graag bij het organiseren van informatieavonden, folders, brochures, ingezonden brieven, informatiekramen op markten en manifestaties.
  • Zorg er voor dat u zelf in elk geval geen kernafval produceert; stap over op een energiebedrijf dat gegarandeerd geen atoomstroom verkoopt.
  • Spread the word: Koop buttons, stickers en vlaggen met anti-kernenergie slogans, in véle talen beschikbaar!